РФ в суді змінила позицію про початок контролю над анексованим Кримом

11 вересня 12:38

Тепер вона визнає, що захопила півострів 18 березня 2014 року.

 

Російська Федерація змінила офіційну позицію щодо дати, від якої вона отримала контроль над Кримським півостровом. Як заявив в Європейському суді з прав людини уповноважений Росії Михаїл Галперін, Росія згідна визнати свою відповідальність за дотримання прав людини в Криму починаючи від 18 березня 2014 року, пише "Європейська правда".

"До 18 березня всю відповідальність за дотримання прав людини несе Україна", - сказав він.

У поясненнях РФ, наданих Суду, йдеться також про те, що від цієї дати, за визнанням Росії, на кримському півострові почала діяти система російських органів влади. Яким чином цього дня українська влада перетворилася на російську, Галперін не уточнив.

Зазначимо, що раніше у поясненнях до ЄСПЛ Росія визнавала свій контроль в Криму з 21 березня 2014 року. У виступі Галперіна не було пояснень щодо того, що стало причиною зміни позиції.

ЄСПЛ сьогодні має розглядатися питання про те, чи контролювала РФ територію Криму ще до так званого "юридичного оформлення" анексії. Заява стосується порушень окупантів, вчинених після встановлення контролю над українським півостровом 27 лютого 2014 року. Зокрема статей 2 (право на життя), 3 (заборона катування), 5 (право на свободу та особисту недоторканість), 6 (право на справедливий суд), 8 (право на повагу до приватного і сімейного життя), 9 (свобода думки, совісті і релігії), 10 (свобода вираження поглядів), 11 (свобода зібрань та об'єднання), статті 14 (заборона дискримінації) і статті 18 (межі застосування обмежень прав) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.