Розпуск Київради: визначено дату консультацій Кличка із лідерами фракцій

12 вересня 14:21

Віталій Кличко ініціював консультації щодо дострокового припинення повноважень Київради.

 

Консультації міського голови Києва Віталія Кличка із лідерами фракцій та депутатських груп Київради пройдуть наступного тижня, повідомляє в четвер, 12 вересня, пресслужба органу влади.

"У вівторок, 17 вересня, о 17:00 пройдуть консультації мера столиці Віталія Кличка з лідерами фракцій і депутатських груп Київської міської ради про дострокове припинення повноважень Київради VIII скликання", - сказано в повідомленні.

Сьогодні Кличко ініціював консультації з головами депутатських фракцій і груп щодо дострокового припинення повноважень Київради, заявивши про "підрив" і "дестабілізацію" роботи столичної влади. У четвер Київська міська рада не зібрала кворуму, в залі зареєструвалися лише 46 обранців.

4 вересня новий Кабмін погодив звільнення голови Київської міської державної адміністрації Віталія Кличка і направив відповідне подання уряду на підпис президенту Володимиру Зеленському. У відповідь Кличко заявив, що вважає таке рішення неконституційним, а звільнити його можуть тільки кияни.

У серпні депутати Верховної Ради VIII скликання звернулися до Конституційного суду за офіційним тлумаченням положень Конституції про місцеве самоврядування і державної влади в Києві. Посилаючись на рішення КСУ від 2003 року, за яким обраний киянами мер міста повинен бути призначений і главою КМДА, 51 депутат попросив "раз і назавжди" врегулювати питання про київського мера і главу КМДА. Також у зверненні йдеться про згортання реформи децентралізації та позбавлення столиці самоврядування. Рішення з приводу звернення Конституційний суд ще не виносив.

У президента Володимира Зеленського хочуть призначити новим очільником Київської міської держадміністрації колишнього гендиректора телеканалу "1+1" Олександра Ткаченка.

Докладніше про правові колізії щодо посади мера та голови КМДА читайте у статті Олександра Сергієнка "Столиця дежавю" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".