Саакашвілі представив кандидатів у депутати від "Руху нових сил"

13 червня 22:42

Виборчий список "Руху нових сил" очолив сам Міхеїл Саакашвілі.

 

Лідер партії "Рух нових сил" Міхеїл Саакашвілі представив першу десятку кандидатів у народні депутати, які балотуватимуться за пропорційною системою.

У ході виступу в Києві в четвер, 13 червня, Саакашвілі повідомив, що першим номером у партійному списку буде він сам. Другу позицію займає колишній заступник генпрокурора Давид Сакварелідзе, третю – депутат Верховної Ради сьомого скликання Олесь Доній.

Четвертим номером у списку "Руху нових сил" стала гросмейстер з Одеси Наталія Жукова, п'ятим – екс-міністр економіки Володимир Лановий.

Крім того, до першої десятки списку "Руху нових сил увійшли":

- Олена Тищенко – дружина мера Глухова Мішеля Терещенка;

- Дмитро Булах – депутат Харківської обласної ради, колишній член фракції "Самопомочі", голова правління "Харківського антикорупційного центру";

- Ганна Соломатіна - екс-глава департаменту фінансового контролю Національного агентства з запобігання корупції;

- Олег Михайлик – громадський активіст з Одеси;

- Ігор Черняк – адвокат, депутат Харківської міської ради, колишній член фракції "Самопомочі", член правління "Харківського антикорупційного центру".

Присутнім на заході журналістам роздали копії списку, до якого включено близько 100 майбутніх кандидатів у депутати від партії Саакашвілі.

Міхеїл Саакашвілі, який повернувся в Україну після відновлення українського громадянства, вів переговори про спільну участь у виборах з лідером партії "Удар" Віталієм Кличком і главою "Громадянської позиції" Анатолієм Гриценком. Однак згодом заявив, що його партія "Рух нових сил" піде на вибори самостійно.

21 травня президент Володимир Зеленський підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради і призначення позачергових виборів на 21 липня.

При цьому Рада відмовилася підтримувати запропоновані Зеленським зміни до закону про вибори народних депутатів, і вибори проходитимуть за змішаною системою: половина парламенту обиратиметься за закритими партійними списками, половина – в одномандатних мажоритарних округах.

24 травня група народних депутатів із фракції "Народного фронту" направила до Конституційного Суду подання щодо відповідності президентського указу Основному Закону з проханням розглянути його протягом двох місяців. КСУ приступив до розгляду подання 11 червня.

Якщо КСУ визнає, що указ глави держави не відповідає Основному Закону, то виборчий процес буде зупинено. Докладніше читайте у статті Сергія Рахманіна "Гра в швидкі "шашечки".