Саакашвілі виграв позов до ЦВК через відмову реєструвати кандидатів від його партії

25 червня 23:25

Партія "Рух нових сил" вимагатиме від ЦВК зареєструвати кандидатів у депутати на майбутніх парламентських виборах.

 

Шостий апеляційний адміністративний суд Києва задовольнив позов політичної партії "Рух нових сил Міхеїла Саакашвілі" до Центральної виборчої комісії. Команда Саакашвілі оскаржила в суді відмову ЦВК реєструвати кандидатів у народні депутати від "РНС" на позачергових парламентських виборах, що відбудуться 21 червня.

"Ми перемогли! Суд нас підтримав! Ми йдемо на вибори!", - повідомив Саакашвілі на своїй сторінці у Facebook ввечері у вівторок, 25 червня.

Соратник експрезидента Грузії, член політради "Руху нових сил" і колишній заступник генпрокурора Давид Сакварелідзе повідомив, що партія вимагатиме від ЦВК виконати рішення суду і зареєструвати кандидатів для участі у виборах.

"РНС МС виграв суд! Йдемо до ЦВК!", - написав Сакварелідзе у Facebook.

Центральна виборча комісія 23 червня відмовилася реєструвати виборчий список та кандидатів-мажоритарників партії "Рух нових сил Міхеїла Саакашвілі". Причиною відмови у ЦВК назвали проблеми з пакетом документів, що подала партія Саакашвілі.

За даними Комісії, позачерговий з'їзд Руху нових сил" 10 червня, на якому було затверджено список кандидатів, "відбувся з порушенням вимог статуту цієї партії". А рада партії 8 травня не могла розглядати питання про участь у позачергових виборах - до інавгурації Володимира Зеленського та підписання ним указу про розпуск Верховної Ради.

Міхеїл Саакашвілі, який повернувся в Україну після відновлення українського громадянства, вів переговори про спільну участь у виборах з лідером партії "Удар" Віталієм Кличком і главою "Громадянської позиції" Анатолієм Гриценком. Однак згодом заявив, що його партія "Рух нових сил" піде на вибори самостійно.

13 червня Саакашвілі представив виборчий список своєї партії. А Печерський суд ухвалив, що експрезидент Грузії останні "п'ять років безперервно проживав в Україні", тим самим підтвердивши його право балотуватися в народні депутати.

Нагадаємо, 21 травня президент Володимир Зеленський підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради і призначення позачергових виборів на 21 липня.

При цьому Рада відмовилася підтримувати запропоновані Зеленським зміни до закону про вибори народних депутатів, і вибори проходитимуть за змішаною системою: 225 парламентаріїв обиратимуться за закритими партійними списками, 199 – в одномандатних мажоритарних округах. У 26 одномандатних округах в анексованому Криму й окупованих районах Донецької та Луганської областей вибори не відбудуться.

24 травня група народних депутатів із фракції "Народного фронту" направила до Конституційного суду подання щодо відповідності президентського указу Основному Закону з проханням розглянути його протягом двох місяців. 20 червня КСУ підтвердив конституційність указу Зеленського.

Детальніше про майбутні вибори читайте у статті Сергія Рахманіна "Гра в швидкі "шашечки".