Сенат не припинить розгляд справи щодо імпічменту Трампа – Politico

14 листопада 10:30

Макконнел каже, що правила імпічменту дуже ясні.

 

Лідер більшості в Сенаті республіканець Мітч Макконнелл запропонував у середу, що Верхня палата Конгресу США не припинить судовий процес щодо імпічменту президента Сполучених Штатів Дональда Трампа, повідомляє Politico.

"Правила імпічменту дуже зрозумілі, коли справа доходить до суду. Я вважаю, що ми повинні дати людям можливість порушити справу, у Палати представників будуть доповідачі, а президента, без сумніву, також будуть представляти юристи", - сказав Макконнелл.

26 вересня у США оприлюднили скаргу співробітника розвідки на дії Дональда Трампа під час розмови з Володимиром Зеленським. Інформатор підозрював Трампа у використанні свого становища для втручання в президентські вибори 2020 року. У скарзі сказано, що президент США тиснув на президента України, наполягаючи на розслідуванні щодо Джо Байдена, ймовірного кандидата в президенти від Демократичної партії, і його сина Хантера. А оточення Трампа намагалося заблокувати стенограму розмови, помістивши її до сховища інформації про таємні операції розвідки.

10 жовтня близькі до адвоката президента США Дональда Трампа Руді Джуліані бізнесмени, які допомагали йому в справах, пов'язаних з Україною – Ігор Фруман і Лев Парнас, були заарештовані в США за кримінальними звинуваченнями в порушенні правил фінансування виборчих кампаній. Крім того, повідомлялося, що бізнесмени робили спроби вплинути на рішення про заміну посла США в Україні Марі Йованович і шукали компромат на конкурента Трампа на майбутніх виборах Джо Байдена. За даними журналістів CNN, Трамп зустрічався з Парнасом і Фруманом як мінімум десять разів, хоча раніше заявляв, що навіть не знайомий з ними.

У зв'язку зі скандалом після декількох місяців розслідування і попередніх засідань

Палата Представників проголосувала за процедуру імпічменту, визначивши порядок публічних слухань, допиту свідків, права й обов'язки учасників процесу. Резолюцію підтримали 232 конгресмени, 196 – голосували проти. Зазначимо, що 234 місця в нижній палаті Конгресу займають демократи, 197 республіканці. Але в Сенаті більшість у республіканців: 53 місця зі 100. І без схвалення верньої палати Конгресу позбавити президента посади неможливо. Докладніше читайте у статті Володимира Кравченка "Як в Америці оголошують імпічмент" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".