"Слід вжити заходів" — місія ООН відреагувала на зґвалтування в Кагарлику

29 травня 10:35

"Поліція, очевидно, все ще вважає жорстоке поводження прийнятним".

 

В місії ООН з прав людини прокоментували скандальну ситуацію зі зґвалтуванням в Кагарлику, наголошуючи на стурбованості цією ситуацією. Про це повідомила пресслужба відомства на своїй сторінці в Facebook.

"Ми глибоко стурбовані повідомленнями про сексуальне насильство та катування щодо жінки та чоловіка у відділенні поліції в Кагарлику. Нільс Мельцер, спеціальний доповідач ООН з питання катувань та інших жорстоких, нелюдських чи таких, що принижують гідність, видів поводження чи покарання, після свого візиту в Україну в 2018 році, підкреслив, що "слід вжити швидких та ефективних заходів для зміни культури поліції, яка, очевидно, все ще вважає жорстоке поводження прийнятним", – йдеться у повідомленні.

У відомстві також закликають ОГП та ДБР розслідувати ситуацію в Кагарлику оперативно, ретельно та неупереджено.

"Ми також закликаємо Національну поліцію вжити необхідних заходів для запобігання подальшим випадкам катування та жорстокого поводження в їхніх рядах. Нарешті, ми закликаємо парламент України привести статтю 127 Кримінального кодексу у повну відповідність до статті 1 Конвенції проти катувань, таким чином закривши існуючі чи потенційні лазівки для безкарності", – додали представники ООН.

Читайте також: Скандальна справа в Кагарлику: ЗМІ повідомляють про нового потерпілого

Раніше стало відомо про затримання двох поліцейських Кагарлицького відділення, яких підозрюють у зґвалтуванні та катування людей. Пізніше з'ясувалося, що затриманими виявилися начальник сектору кримінальної поліції та оперуповноважений

Зокрема, правоохоронці катували 26-річну жінку, яку запросили у відділення як свідка у справі про крадіжку майна. Також правоохоронці знущалися над чоловіком. Поліцейські використовували кайданки, кийки і протигаз, стріляли над головами жертв з табельної зброї, і кілька разів зґвалтували жінку. У чоловіка в результаті побоїв зламані ребра і ніс, йому погрожували зґвалтуванням.

Держбюро розслідувань повідомило поліцейським про підозру. Так, оперуповноваженого підозрюють у зґвалтуванні, вчиненому групою осіб (ч. 3 ст. 152 Кримінального кодексу України). Начальник одного з секторів Кагарлицького ВП підозрюють у співучасті у зґвалтуванні, вчиненому групою осіб та перевищенні влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, які супроводжувалися насильством (ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 152, ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу України).

За даними журналістки Ольги Худецької, поліцейські могли уникнути переатестації. За її словами, керівник відділення К. (ймовірно, мова йде про Кузіва - ред.) на момент переатестації служив в Маріуполі, де, як у Києві і ще кількох регіонах, не було публічної переатестації.

Водночас у 2015 році Сулима числився на посаді "інспектора патрульної служби взводу патрульної служби Обухівського районного відділу ГУ МВС України". Однак у записах атестаційних комісій, списках результатів тестувань, списках відновлень через суд його ім'я не було знайдено.