"Слуга народу" планує присвятити проблемі Мінських переговорів окреме засідання

17 жовтня 06:46

У партії вирішили, що варто інформувати у питанні всю фракцію, і такі речі не повинні обговорюватися фрагментарно.

 

Політична партія "Слуга народу", яка утримує монобільшість у Верховній Раді України, планує провести окреме засідання, присвячене переговорам у Мінську щодо врегулювання ситуації в Донбасі, на них планується запросити міністра закордонних справ України Вадима Пристайка та кількох інших пов'язаних з Тристоронньої контактною групою персон, 16 жовтня після засідання фракції СН повідомив її голова Давид Арахамія, передає "РБК-Україна".

Арахамія зазначив, що 16 жовтня депутати тему Мінська не піднімали.

"Ми вирішили ініціювати окреме засідання фракції та інформувати про це питання всю фракцію. Це питання не можна обговорювати фрагментарно, там дуже велика кількість нюансів... На наступному тижні робота в округах. Я думаю, що через тиждень ми будемо планувати", – зазначив він.

Увечері 1 жовтня президент Володимир Зеленський повідомив, що в Тристороння контактна група погодила "формулу Штайнмаєра" і розведення сил і засобів в районі Петрівського і Золотого. Мешканцям "сірої зони" Зеленський особисто гарантував безпеку. Він також анонсував розробку нового законопроекту про "особливий статус" Донбасу з урахуванням "формули Штайнмаєра".

Заяви Зеленського спровокували масові протести в Києві й інших українських містах. Найчисленнішою стала акція "Ні капітуляції!" у День захисника України 14 жовтня. Проти "Формули Штайнмаєра" виступили низка обласних і міських рад.

Ще 12 вересня Володимир Зеленський висловив готовність обговорювати "формулу Штайнмайєра" на майбутньому саміті "Нормадской четвірки". Реалізації "формули Штайнмаєра" вимагає РФ. У Кремлі заявили, що наполягатимуть на "письмових гарантіях" напередодні та під час саміту "Нормандської четвірки".

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко дав згоду на "формулу Штайнмаєра" на зустрічі політичних радників лідерів "Нормандської четвірки" 2 вересня. Про це голова МЗС повідомив більш ніж через два тижні після зустрічі в Берліні. Пристайко також запропонував провести місцеві вибори на всій території України, включаючи окупований Донбас. Пізніше Зеленський заявив про неможливість проведення виборів в ОРДЛО без виведення російських військ.

Детальніше про "формулу Штайнмаєра" і наслідки її можливої реалізації читайте у статтях Тетяни Сіліної "Формула вибору""Диявол – у формулі", а про перспективи виборів у ОРДЛО в статті Ольги Айвазовської "Негнучкі лінії і вибори на Донбасі" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна". у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".