Спілка офіцерів України запропонувала президенту Зеленському кандидатуру голови СБУ

19 червня 03:14

Президенту Зеленському запропонували компромісну фігуру на посаду голови СБУ.

 

Вважаючи, що главою служби безпеки України повинен бути професійний офіцер, досвідчений і такий, що має авторитет у ветеранів АТО, громадська організація "Спілка офіцерів України" закликала президента України Володимира Зеленського внести до Верховної Ради України подання про призначення головою Служби безпеки України офіцера з "бездоганною репутацією і не пов'язаного ні з однією політичною силою".

"На наш погляд, до таких офіцерів належить генерал-майор Олександр Віталійович Радецький, який перебуває зараз у кадровому резерві глави СБУ. Наскільки можливо, ми вивчили результати його діяльності на різних посадах у Службі, проаналізували відгуки про неї, його вчинки під час виконання завдань у бойових умовах. Ми переконані, що він не обтяжений якими-небудь зв'язками з політичними партіями, зобов'язаннями перед фінансово-олігархічними групами і однозначно орієнтований на забезпечення державної безпеки України. Рішення, що приймалися генерал-майором Радецким А. В. в межах службових повноважень, дії і вчинки в особистому житті свідчать про його професіоналізм, патріотизм і порядність", - йдеться у листі на ім'я президента.
Статут Всеукраїнської громадської організації "Спілка офіцерів України" був прийнятий і затверджений на 1-му З'їзді офіцерів-громадян України 28 липня 1991 року в м. Києві.

ВГО "Спілка офіцерів України" налічує 25 обласних і 41 міську і районну структури, підпорядковані обласним організаціям.

"Спілка офіцерів України" налічує близько 12 000 членів.

Радецький Олександр Віталійович - заступник голови СБУ (з 19.07.2015 р.). 28.11.2007-23.03.2010 рр. очолював УСБУ в Тернопільській області. 2010 р. - екс-президент-утікач Віктор Янукович здійснив кадрові перестановки, звільнивши глав 17 облуправлінь СБУ, в тому числі і Радецького. 24.04.2014 р. - В. о. президента України Олександр Турчинов своїм указом №436/2014 призначив Олександра Радецького начальником департаменту охорони державної таємниці СБУ.

19.07.2015 р. - Президент України Петро Порошенко своїм Указом №441/2015 призначив Радецького заступником голови СБУ Василя Грицака.

Іншим своїм указом (Указ №440/2015) Президент України звільнив Радецького з посади начальника Департаменту охорони державної таємниці та ліцензування СБУ.

У березні 2009 р. полковник СБУ був удостоєний Державної нагороди від Президента (орден Данила Галицького), а через місяць, у неповні 35 років, отримав звання генерал-майора СБУ.

Президент Володимир Зеленський 21 травня призначив першим заступником голови СБУ призначив Івана Баканова – голову партії "Слуга народу", юриста "Кварталу 95" і свого друга дитинства. Василь Грицак пішов у відпустку, і Баканов керує СБУ в статусі т. в. о.

В АП підтвердили, що Баканову присвоїли звання лейтенанта, щоб він міг отримати допуск до державної таємниці. Згідно із законодавством, очолювати СБУ може цивільна особа, однак посади заступників голови відомства мають обіймати офіцери.

Іван Баканов в армії не служив і військову кафедру при вищому навчальному закладі не закінчував.