Стало відомо, за що заарештовані в США близькі до Джуліані Лев Парнас і Ігор Фруман

11 жовтня 03:50

Україна також виявилася замішаною в американському скандалі

 

Як уже повідомляло ZN, у США заарештували громадян США Ігоря Фрумана і Лева Парнаса, які, як стверджується в рішенні суду, незаконно фінансували передвиборчі кампанії політиків у США, використовуючи, зокрема, гроші бізнесмена з Росії.

Парнас і Фруман придумали схеми ухилення від законів про фінансування виборчої кампанії, які дозволяли перераховувати політикам на фінансування передвиборних кампаній більше грошей, ніж дозволено законом. Задля цього, зокрема, вони створили компанію Global Energy Producers (GEP), яка, за їх словами, займалася імпортом і експортом.

Надавали послуги політикам Парнас, Фруман і ще два бізнесмени, які теж фігурують у цій справі, - росіянин українського походження Андрій Кукушкін і американець Девід Коррейя, що були бізнес-партнерами. Серед інших планів у них були наміри відкрити фірму з продажу марихуани в штаті Невада, де такий вид діяльності дозволено. Обговорення цього проекту почалося у вересні 2018 року. Бізнес-партнерам, серед іншого, треба було отримати ліцензію на таку торгівлю. Аналогічні ліцензії їм були потрібні у Нью-Йорку і деяких інших штатах. Саме для цього їм потрібна була допомога впливових людей.

Згідно з планом, допомогу фігурантам справи повинен був надати політик, який балотувався на один з керівних постів у Неваді. Російський учасник проекту був готовий надати фінансову підтримку його передвиборчої кампанії, однак самостійно діяти не міг, зокрема, тому що "донорами" в США можуть бути тільки американські громадяни. Тому $ 1 млн на ці цілі надійшов з Росії через американських бізнес-партнерів - Парнаса і Фрумана.

У цілому, гроші, витрачені фігурантами справи на спонсорування передвиборних кампаній різних американських політиків, обчислюються мільйонами доларів.

Американські ЗМІ активно висвітлюють цю тему, наголошуючи, що цих людей адвокат президента США Дональда Трампа Рудольф Джуліані називав своїми клієнтами.

Фруман і Парнас жертвували кошти в кампанії республіканців, зокрема, на передвиборчу боротьбу Трампа. Крім того, в травні 2018 року вони пожертвували $ 325 тис. неурядовій організації America First Policies, створеній в 2017 році, щоб пропагувати політику Трампа "America First" ("У першу чергу - Америка").

Фігурантів справи звинувачують, зокрема, у дачі неправдивих свідчень співробітникам структур, що відстежують пов'язані з виборами порушення і фальсифікації даних про себе. Крім того, за версією слідства, вони обходили обмеження на суми, які дозволено жертвувати на політичні кампанії, перераховуючи свої гроші через інших осіб.

Розслідування ведеться ще з початку року, однак арешт Парнаса і Фрумана відбувся зараз, оскільки прокурори вважають, що підозрювані можуть покинути США: їх заарештували в аеропорту з квитками в Європу в один кінець. Федеральний суддя в Олександрії, штат Вірджинія, в четвер, 10 жовтня, визначив запобіжний захід і можливий вихід під заставу - по 1 млн. дол.

Україна виявилася також замішаною в цьому скандалі, оскільки вказано, що названі особи робили спроби впливу на українських чиновників з метою заміни посла США в Україні Йованович і пошуку компромату на політика Джо Байдена.

"Вони прагнули до політичного впливу не тільки для просування своїх власних фінансових інтересів, але і для просування політичних інтересів, принаймні, одного іноземного чиновника - чиновника українського уряду, який домагався відставки посла США в Україні", - заявив Джеффрі С. Берман, Державний прокурор Південного округу Нью-Йорка. При цьому в обвинувальному висновку не було названо жодного українського чиновника, але американська преса уточнює, що головним критиком пані Йованович в українському уряді був Юрій Луценко, тодішній генеральний прокурор. Марія Йованович була відкликана минулої весни після того, як піддалася критиці з боку багатьох союзників Трампа, йдеться в обвинуваченні.

Дані обвинувальних висновків, повідомляють американські ЗМІ, свідчать про перші кримінальні наслідки тіньової зовнішньої політики, висунутої, зокрема, Джуліані від імені президента Трампа, і можуть вплинути на розслідування, яке зараз іде у зв'язку з пропозицією імпічменту.

У травні цього року, після виходу інтерв'ю українського олігарха Ігоря Коломойського, в якому він назвав Парнаса і Фрумана "Остапами Бендерами" та іншими негативними прізвиськами, вони подали на нього заяву в МВС, звинувачуючи в погрозах щодо можливого вчинення Коломойським "злочину проти життя" і наклепі.

Крім того, навесні 2018 року, кілька американських бізнесменів і чиновників, пов'язаних з президентом США Дональдом Трампом та його особистим юристом Руді Джуліані, намагалися домогтися зміни керівництва української газової компанії НАК "Нафтогаз". Зацікавлені особи рекламували зв'язки з американським президентом, намагаючись встановити нове керівництво на чолі найбільшої державної компанії України, повідомляє The Associated Press, посилаючись на свої джерела.

"Зацікавленими" джерело видання називав трьох клієнтів особистого адвоката Трампа Руді Джуліані – Ігоря Фрумана, Лева Парнасу, а також Гаррі Сарджанта III.

Як повідомлялося, 26 вересня у США оприлюднили скаргу співробітника розвідки на дії Дональда Трампа під час розмови з Володимиром Зеленським. Інформатор підозрює Трампа у використанні свого становища для втручання в президентські вибори 2020 року. У скарзі сказано, що президент США тиснув на президента України, наполягаючи на розслідуванні щодо Джо Байдена, ймовірного кандидата в президенти від Демократичної партії, і його сина Хантера. А оточення Трампа намагалося заблокувати стенограму розмови, помістивши її до сховища інформації про таємні операції розвідки.

Також повідомляється, що адвокат Трампа Рудольф Джуліані в приватному порядку контактував з керівником Офісу президента Андрієм Богданом і тодішнім в.о. голови СБУ Іваном Бакановим, а також літав до Мадрида для зустрічі з помічником Зеленського Андрієм Єрмаком.

25 вересня, в день зустрічі Володимира Зеленського з Дональдом Трампом у Нью-Йорку, Білий дім оприлюднив розшифровку їхньої липневої телефонної розмови.

Міністерство юстиції вивчило документ і не знайшло в словах Трампа ознак порушення федерального законодавства.

Однак це не переконало представників Демократичної партії в нижній палаті Конгресу в необхідності відмовитися від ідеї імпічменту. Про початок процедури спікерка Палати представників Ненсі Пелосі повідомила 24 вересня.

3 жовтня конгресмени протягом 10 годин в закритому режимі допитували Курта Волкера – колишнього спецпредставника Держдепартаменту США по Україні.

Докладніше про скандал, помилки Зеленського у спілкуванні з Трампом і їх наслідки для України читайте в матеріалі Юлії Мостової "Між двома стільцями" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".