У новій Раді впіймали першого кнопкодава

10 вересня 17:12

Сам порушник Конституції вважає кнопкодавство "найменшим з гріхів".

 

Громадський рух "Чесно" зафіксував перший випадок кнопкодавства у Верховній Раді IX скликання. Вимоги Конституції порушив позафракційний депутат-мажоритарник Олександр Ковальов.

"Сталося це на ранковому засіданні ВРУ 10 вересня під час голосування за президентський законопроект про імпічмент… Ковальов тиснув кнопку на місці іншого позафракційного мажоритарника з Донецької області – Максима Єфімова", - йдеться у повідомленні. Результати голосування свідчать, що народний обранець був "за".

У коментарі представникам руху Ковальов спробував відхреститись від порушення, але згодом фактично визнав кнопкодавство "найменшим з гріхів".

"[Ставлюся до кнопкодавство] дуже негативно ... Там видно, що я кнопку натиснув? Погано, дуже жахливо... Якщо взяти систему зважування гріхів, що порушено за якісь періоди, то нехай це буде найменший гріх, тому що вже порушено більше... Якщо вже боротися за Конституцію, то давайте з більшого боротися, а кнопка", - зазначив депутат.

Своєю чергою Максим Єфімов спробував віджартуватися: "Магія була в тому, що я заліз під ручку і натискав на кнопку... Я був під столом і натискав на кнопку. Відчепіться від мене, будь ласка", - порадив він активістам.

Олександр Ковальов балотувався до нової Ради як самовисуванець у 51-му окрузі, більша частина якого знаходиться на тимчасово окупованій території Донеччини. Він отримав підтримку 33% виборців – 220 осіб, що є найменшою кількістю голосів, відданих за мажоритарника-переможця в історії українських виборів.

Під час своєї кампанії у Зайцевому Ковальов удавався до явного "гречкосійства", скориставшись зі скрутного становища мешканців прифронтового селища, і жорстко критикував українську владу, звинувачуючи її у нібито обстрілах мирного населення Донбасу.

Нагадаємо, 3 вересня Верховна Рада України, як і прогнозувало DT.UA, внесла зміни до статті 80 Конституції України, яким скасувала депутатську недоторканість із 1 січня 2020 року. Рішення підтримали 373 депутати – представники усіх депутатських фракцій, за винятком "Опозиційної платформи – За життя". Того ж дня спікер Дмитро Разумков підписав проект закону і направив його президентові.

Крім того, Верховна Рада направила до Конституційного суду сім законопроектів про внесення змін до Основного Закону: законопроекти про скасування адвокатської монополії, про повноваження президента створювати регуляторні органи, призначати і звільняти директорів НАБУ і ДБР, про законодавчу ініціативу народу, про парламентських уповноважених у різних сферах, про скорочення кількості народних депутатів до 300 і закріплення пропорційної виборчої системи, про позбавлення депутатів повноважень за "кнопкодавство" і прогули, і про право Ради створювати консультативні та дорадчі органи.