У ВАКС прокоментували обраний для Микитася запобіжний захід

10 жовтня 13:59

Було застосовано заставу у розмірі 5,5 млн грн, відмова у триманні під вартою обурила громадськість.

 

Сторона обвинувачення у справі про квартири для Нацгвардії не довела ризиків, які б свідчили, що єдиним достатнім запобіжним заходом для підозрюваного ексдепутата Максима Микитася є саме тримання під вартою. Як відомо, Антикорупційний суд відпустив його під заставу у 5,5 млн гривень.

Як повідомляє пресслужба суду, обвинувачення не надало слідчому судді доказів того, що Микитась зловживав своїми правами чи ухилявся від викликів та явки до органів досудового розслідування.

Щодо застави у розмірі 5,5 мільйонів вказується, що суддя установив обставини, які дозволяють у виключних випадках призначити заставу у більшому розмірі, ніж передбачено. Враховувалися дані про особу підозрюваного, вік, сімейний стан, міцні соціальні зв'язки, майновий стан, обставини кримінального правопорушення, а також те, що він підозрюється у вчиненні правопорушення, віднесеного до категорії особливо тяжких.

Суддя-спікер Антикорупційного суду Віра Михайленко також зазначила, що заявлений обвинуваченням розмір застави у 300 млн суддя визнав непомірним і таким, що не відповідає доведеним ризикам.

"… неможливо було прирівняти розмір застави до суми ймовірної шкоди, яка покладена в основу підозри, оскільки реальних коштів товариство не отримувало, земельна ділянка, на якій будувався житловий будинок для військовослужбовців не перейшла у власність товариства або підозрюваному. Однак, враховуючи майновий стан підозрюваного та можливість існування невисокого ступеня ризиків, слідчий суддя прийшов до висновку, що застава у розмірі 5 500 000 гривень зможе забезпечити належне виконання підозрюваним своїх процесуальних обов'язків, а отже і дієвість кримінального провадження", - зазначила Михайленко.

Нагадаємо, що Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід Микитасю у вигляді 5,5 млн гривень застави. Екс-депутата підозрюють в організації розкрадання майна Нацгвардії в особливо великих розмірах. Суд також зобов'язав його носити браслет, здати на зберігання закордонні паспорти й інші документи, що дають право на перетин кордону. Клопотання САП, яка наполягала на взятті підозрюваного під варту з альтернативою внесення 300 млн гривень застави, було відхилено.

НАБУ оголосило підозру Микитасю 2 жовтня. За даними слідства, колишній депутат та експрезидент будівельної корпорації "Укрбуд" з допомогою підконтрольної йому компанії й у змові з колишнім командувачем НГУ, гендиректором компанії-забудовника, приватним оцінювачем та іншими співучасниками організував схему незаконного заволодіння майном Нацгвардії.

14 травня детективи НАБУ прийшли з обшуками до службовців Нацгвардії і працівників низки приватних компаній. Обшуки проводилися у межах справи про заволодіння майном НГУ на суму 81,64 млн гривень.

Наступного дня затриманим ексочільнику НГУ Юрію Аллерову, гендиректору компанії-забудовника Олегу Майбороді й оцінювачу Алісі Грищук повідомили про підозру за статтею 191 ККУ (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах або організованою групою). Після арешту 21 травня Аллеров вийшов з СІЗО під заставу в 4,8 млн гривень. 7 травня п'ятий президент Петро Порошенко підписав указ про звільнення командувача НГУ Аллерова.

За версією слідства, у 2000-х роках ГУ Внутрішніх військ МВС (реорганізоване у ГУ Нацгвардії) і компанія-забудовник уклали угоду, за якою на території колишньої військової частини в центрі Києва мали побудувати житловий комплекс із вбудованими паркінгами та нежитловими приміщеннями. В обмін на земельну ділянку площею близько 1 га Нацгвардія мала отримати в житловому комплексі 50 квартир і 30 паркомісць.

Але в 2016-2017 роках сторони уклали додаткові угоди, за якими Нацгвардія "обміняла" квартири та паркомісця на Печерську на 65 квартир у будинку на околиці Києва (біля станції метро "Червоний хутір"). Його будівництвом займалася та сама компанія-забудовник. За даними експертизи, вартість цих квартир на 81 635 448 грн менша за ті, які НГУ мала отримати на старті домовленостей.

За кілька місяців після "квартирного обміну" донька Аллерова Катерина Пустиннікова стала власницею позашляховика Grand Cherokee 2015 року випуску (близько 1,5 млн гривень на вторинному ринку) і квартири в ЖК "Микитська слобода". Забудовником цього об'єкта була та сама компанія, на користь якої Аллеров "обміняв" квартири нацгвардійців - "Укрбуд Девелопмент".