В Україні заборонили ввезення книг з цитатами Путіна і рекламою російських компаній

30 березня 00:01

Держтелерадіо знайшло ознаки пропаганди держави-агресора 10 російських книгах.

 

Держкомітет з телебачення і радіомовлення відмовив ТОВ "Форс Україна", ТОВ "ЯкабуТрейд" (обом - не в перший раз), ТОВ "Ельга-Україна" у видачі дозволів на ввезення з території РФ 10 книг, в яких присутні ознаки пропаганди держави-агресора.

Експертна рада Держкомтелерадіо з питань аналізу та оцінки видавничої продукції по віднесенню її до такої, яка не дозволена до поширення на території України зробила такі висновки на основі вивчення змісту книг. Про це повідомляється на офіційному сайті Держкомтелерадіо.

Зокрема, ознаки пропаганди держави-агресора, його органів влади і імперських геополітичних доктрин виявлені у книгах московських видавництв ТОВ "Альпіна Паблішер", ТОВ "Олімп-Бізнес", ТОВ "Манн, Іванов і Фербер". Це книги з економіки та менеджменту, в яких рекламується діяльність російських кампаній, до яких в Україні застосовані економічні санкції.

Також не дозволено ввозити в Україну з метою поширення перекладену з англійської мови книжку Росса Геддеса "IPO і последующиек розміщення акцій", в передмові до якої російський видавець поширює цитати з виступів президента країни-агресора Путіна.

"Загалом, - йдеться в повідомленні, - починаючи з 20 травня 2017 року, дати набрання чинності постанови Кабінету Міністрів України № 262 "Деякі питання видачі (відмови у видачі, анулювання) дозволу на ввезення видавничої продукції, що має походження або виготовлена та/або ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України", Держкомтелерадіо надав 3018 відмов у видачі дозволів".

Наголошується, що на підставі експертної ради на територію України не потрапив майже мільйон примірників видань антиукраїнського змісту.

Читайте також: Безпілотник ОБСЄ зафіксував дві гаубиці окупантів під Луганськом

Нагадаємо, 17 серпня 2018 року Держкомтелерадіо внесло на розгляд уряду проект розпорядження Кабінету міністрів про застосуванні санкцій до 35 російським видавництвам у зв'язку зсистематичним випуском ними літератури антиукраїнського змісту.

1 січня 2017 року набув чинності закон "Про внесення змін у деякі закони України щодо обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту".

З 22 травня 2017 року імпортери із РФ та окупованих територій України повинні отримувати дозвіл на ввезення видавничої продукції від Держкомтелерадіо.

Детальніше про природу і вплив пропаганди читайте у статті Георгія Почепцова "Пропаганді ти не скажеш " до побачення, пропаганда не прощається з тобою" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".