Яценюк пообіцяв російській мові "фактично ті самі" права, що й українській

08 травня 12:02

Голова уряду нагадав, що закон про мови "Ківалова-Колесніченка" ніхто не скасовував. Яценюк зазначив, що спеціальний статус надає російській мові широкі можливості, але єдиною державною мовою має залишатися українська.

 

Українська мова на сході України буде мати фактично ті самі права, що і державна українська. Про це йдеться в заяві прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка, опублікованій прес-службою Кабінету міністрів.

Так, Яценюк зазначив, що закон "Ківалова-Колесніченка", прийнятий депутатами від Партії регіонів і Комуністичної партії, залишається чинним.

"У тих областях, де більшість людей говорить російською, - вона (російську мову, - ред.) має юридичний статус регіональної. Фактично її права і можливості там такі самі, як і у державної української", - підкреслюється в заяві.

Яценюк заявив про те, що при розгляді змін до Конституції запропонує норму, згідно з якою при збереженні статусу української як єдиної державної, місцеві ради отримають право надавати статус спеціальної російській та іншим мовам.

"Єдність країни неможливо забезпечити, не навчившись слухати один одного і йти на компроміс", - додав прем'єр. !zn