Ясько розповіла, із чим українська делегація їде на січневу сесію ПАРЄ

21 сiчня 15:53

"Ми хочемо порушувати не лише теми, пов'язані з антиросійськими настроями", - каже голова делегації.

 

Українська делегація в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) обговорюватиме не лише агресію Росії проти нашої країни, заявила в інтерв'ю "Новому времени" голова делегації Єлизавета Ясько.

"По-перше, ми плануємо участь у січневій сесії із позитивною проактивною позицією. По-друге, ми плануємо оскаржувати повноваження російської делегації", - пояснила Ясько.

За її словами, є низка тем, в обговоренні яких хотіла б взяти участь українська делегація. Це боротьба з дискримінацією, врегулювання екологічної ситуації, питання гендерної політики, питання, пов'язані з діджиталізацією.

"Ми хочемо порушувати не лише теми, пов'язані з антиросійськими настроями. Зрозуміло, що ми це робитимемо, це наша національна позиція. Але для нас важливо, щоб ми говорили і про те, чим живуть європейці... Якщо ми хочемо задавати світові тренди, ми повинні враховувати, що відбувається в світі та мати власну думку щодо актуальних питань", - додала вона.

На думку голови української делегації, така платформа, як ПАРЄ, дозволяє обговорювати не лише припинення війни в Донбасі, але і деокупацію Криму, і вести дипломатичну боротьбу проти РФ.

"Але крім цього потрібно обов'язково займатися європейськими та світовими питаннями. Ми повинні відійти від периферійного розуміння зовнішньої політики. Для нас важливо бути трендсетерами", - наголосила депутатка.

Позиція нової делегації не суперечить позиції її попередників, вважає Ясько: "Ми повністю підтримуємо позицію тієї делегації. Але ми вважаємо, що цього недостатньо для розвитку дипломатичних відносин і вибудовування довіри, кооперації на новому рівні".

Говорячи про можливості співпраці з нещодавно повернутою до ПАРЄ делегацією РФ, голова української заявила, що така взаємодія "не запланована".

"Із Росією треба розмовляти лише в рамках міжнародного права. Якщо у дебатах Росія говорить про неправильні та фейкові наративи, звичайно, ми повинні відповідати, вступати в діалог, доносити власну позицію. Але це не означає, що ми повинні дружити з ними і забувати, хто агресор. Правда і міжнародне право на нашому боці", - зазначила вона.

Нагадаємо, 16 січня Верховна Рада підтримала відновлення участі української делегації в ПАРЄ. Українська делегація відмовилася від участі в осінній сесії Асамблеї через зняття з Росії санкцій.

У 2014 році російську делегацію позбавили права голосу в ПАРЄ за анексію українського Криму й агресію в Донбасі. У відповідь делегація РФ відмовилася брати участь у сесіях Асамблеї і сплачувати внески.

Але 25 червня 2019 року ПАРЄ зняла санкції з делегації Росії без будь-яких додаткових умов. Наступного дня ПАРЄ відновила права російської делегації у повному обсязі. При цьому РФ не виконала жодної умови для повернення до організації: не деокупувала українські Крим і Донбас, не звільнила всіх українських політв'язнів.

Українська та грузинська делегації оскаржили рішення про повернення РФ до ПАРЄ. В Асамблеї створили групу з протидії РФ (Україна, Грузія, Литва, Латвія й Естонія ).

Докладніше про проблеми ПАРЄ після відновлення статусу РФ читайте у матеріалі Володимира Кравченка "Яка Рада, така й порада" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".