З 24 травня в Україні починається виборчий процес

23 травня 13:06

Сьогодні в урядовій газеті опублікували указ про розпуск Ради і призначення позачергових виборів.

 

З п'ятниці, 24 травня, в Україні починається виборчий процес, заявила голова Центральної виборчої комісії Тетяна Сліпачук. Згідно з українським законодавством, виборчий процес позачергових парламентських виборів починається на наступний день після публікації відповідного наказу.

"Сьогодні, 23 травня 2019 року, фактично після публікації відповідно до закону указу президента України від 21 травня 2019 року про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів, і, відповідно до закону України про вибори народних депутатів, виборчий процес позачергових виборів депутатів починається з наступного дня після публікації, тобто, з 24 травня 2019 роки без прийняття Центральною виборчою комісією будь-якого рішення про його початок ", - заявила Сліпачук під час брифінгу про позачергові виборах в Раду в четвер.

23 травня в газеті "Урядовий кур'єр" опублікували указ президента Володимира Зеленського про розпуск парламенту і призначення на 21 липня позачергових виборів в Раду.

Читайте також: Президентський указ про розпуск Ради оскаржили у Верховному суді

21 травня в Адміністрації президента пройшли консультації Володимира Зеленського з керівництвом Верховної Ради, головами фракцій і груп. По їх завершенню стало відомо, що президент ініціює позачергове засідання парламенту у середу для внесення змін у виборче законодавство – перехід до пропорційної виборчої системи із закритими списками, зниження прохідного бар'єру з 5% до 3% і відмову від "мажоритарки". При цьому Зеленський публічно виступав за пропорційну систему з відкритими списками, що закріплено в його виборчій програмі, а також у коаліційній угоді 2014 року, підписаному главами фракцій БПП, "Народного фронту", "Батьківщини", "Самопомочи" і "Радикальної партії".

В цей же день Зеленський підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради і призначення позачергових виборів на 21 липня.

Незважаючи на те, що глава АП Анлрей Богдан обіцяв, що президентські заонопроекти внесуть до Верховної Ради вранці, його зареєстрували в парламенті через годину після початку пленарного засідання. Депутати відмовилися включити до порядку денного обидва президентських законопроекту про внесення змін у закон про вибори і про внесення змін у закон про публічні закупівлі. Розгляд законопроектів підтримали менше 100 парламентаріїв.