Зеленський попросив учасників акцій 14 жовтня не створити картинку для російських ЗМІ

13 жовтня 21:06

Президент нагадав поліції про право громадян на мирний протест і необхідність забезпечити безпеку учасників масових заходів.

 

Напередодні Дня захисника України і запланованих на 14 жовтня у Києві й інших містах протестних акцій президент Володимир Зеленський звернувся до їх учасників із закликом "не піддаватися на провокації" і не "створювати картинку для російського ТБ".

"Завтра ми з вами відзначатимемо День захисника України... Цього дня у столиці й у інших містах України відбудуться акції та віча... Звертаюся до всіх, хто братиме участь в акціях. Чую і прислухаюсь до вашої думки. Україна - вільна і демократична країна, де кожен має право бути почутим", - йдеться у зверненні Зеленського, поширеному прес-службою глави держави в неділю ввечері, 13 жовтня.

"Прошу вас - будьте розсудливими, дійте відповідально, в рамках закону і громадського порядку. І, будь ласка, не піддавайтеся на провокації тих, хто дуже хоче створити красномовну картинку для російського телебачення. Завтра - наше українське національне свято. Давайте в цей день не робити своїми ж руками подарунків для наших недругів. Вони мріють побачити в наших рядах чвари, сварки і хаос. І дуже бояться, що українці будуть єдиними і згуртованими", - попросив Зеленський ветеранів війни в Донбасі і всіх тих, хто вийде на вулиці в неділю з вимогами не допустити капітуляції.

Президент запевнив, що відстоюватиме національні інтереси України і не допустить їх здачі в ході переговорів про мирне врегулювання конфлікту.

"Ви неодноразово говорили, що ветерани, як ніхто інший, хочуть миру. Але не будь-якого, а справедливого. Я знаю це і запевняю вас - тільки так і буде. І не може бути інакше. Тому що 20 травня я присгянув усіма справами боронити суверенітет і незалежність України. Я вірний цій клятві і залишатимуся вірним їй завжди", - підкреслив Зеленський.

Він також нагадав співробітникам правоохоронних органів про їхні обов'язки і відповідальність за забезпечення безпеки громадян на масових заходах. І зазначив, що право на мирний протест українцям гарантує Конституція.

"Я закликаю кожного представника сил правопорядку поважати конституційне право громадян на мирний протест. Гарантувати їх безпеку. Завтра ви повинні показати, що ви - сили правопорядку демократичного, європейського зразка", - заявив Зеленський.

"Тому на заздрість усім доведемо, що ми, українці, - вільний, цивілізований, а головне - мудрий народ. Пам'ятайте про це", - підсумував президент.

Увечері 1 жовтня президент Володимир Зеленський повідомив, що в Тристороння контактна група погодила "формулу Штайнмаєра" і розведення сил і засобів в районі Петрівського і Золотого. Мешканцям "сірої зони" Зеленський особисто гарантував безпеку. Він також анонсував розробку нового законопроекту про "особливий статус" Донбасу з урахуванням "формули Штайнмаєра".

Заяви Зеленського спровокували масові протести в Києві й інших українських містах. 6 жовтня у столиці відбулось багатотисячне віче "Ні капітуляції!". Проти проти "Формули Штайнмаєра" виступили ряд обласних і міських рад.

Проти реалізації цієї формули виступила партія "Європейська солідарність". "Голос" і "Батьківщина" зажадали від Зеленського пояснень про зміст домовленостей з державою-агресором. Позитивно сприйняли новину лише в проросійській "Опозиційній платформі – За життя".

Ще 12 вересня Володимир Зеленський висловив готовність обговорювати "формулу Штайнмайєра" на майбутньому саміті "Нормадской четвірки". Реалізації "формули Штайнмаєра" вимагає РФ. У Кремлі заявили, що наполягатимуть на "письмових гарантіях" напередодні та під час саміту "Нормандської четвірки".

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко дав згоду на "формулу Штайнмаєра" на зустрічі політичних радників лідерів "Нормандської четвірки" 2 вересня. Про це голова МЗС повідомив більш ніж через два тижні після зустрічі в Берліні. Пристайко також запропонував провести місцеві вибори на всій території України, включаючи окупований Донбас. Пізніше Зеленський заявив про неможливість проведення виборів в ОРДЛО без виведення російських військ.

Детальніше про "формулу Штайнмаєра" і наслідки її можливої реалізації читайте у статтях Тетяни Сіліної "Формула вибору" і Костянтина Єлісєєва "Диявол – у формулі" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".