Зеленський запевняє, що дзвінок Трампа не вплинув на відносини України і США

10 жовтня 11:07

За словами Зеленського, під час розмови він прагнув домогтися зустрічі із американським президентом.

 

Президент Володимир Зеленський заявив про те, що дзвінок його американського колеги Дональда Трампа не вплинув на відносини України і США.

"Як впливає дзвінок на наші відносини. Дзвінок ніяк не міг впливати на наші відносини із США. У нас було кілька дзвінків з президентом США. Я прекрасно розумів, що завдання зробити ці втомлені відносини з Америкою та Україною. І перед дзвінком я прекрасно знав, а куди ми витрачали гроші? Питання, а куди вони витрачали гроші, виходило зі всіх джерел... Тому цей дзвінок впливав тільки на одне: нам потрібно добитися зустрічі", - заявив президент на пресмарафоні, передає "РБК-Україна".

За словами Зеленського, він прагнув "затягнути" Трампа в Україну, пропонував йому заїхати після візиту до Варшави (який так і не відбувся, - ред.). Президент також зазначив, що під час зустрічі просив Білий дім змінити риторику щодо України.

"У нас була хороша зустріч. Я йому сказав, дивіться на нас, ми схожі на корупціонерів? Я вас дуже прошу, пане президенте, але, будь ласка, ми дуже просимо, щоб у вашої риторики, щоб Білий дім змінив цей імідж. Я президент України, тому, коли ви говорите, там завжди була корумпована історія – це відношення до кожного з нас, кожного українця, який ніколи до корупції не мав відношення. Я виділив час, щоб йому це довести", - сказав Зеленський.

Зеленський також заявив, що дзвінки "ніяк не пов'язані" із блокуванням американської військової допомоги і справою компанії Burisma.

"Коли ми говорили з Трампом, цього питання не було зовсім. Це питання, коли міністр оборони мені сказав, що у нас є проблема, я знав, що це питання я порушуватиму у Польщі. Тому, коли ми отримали інформацію, що буде віцепрезидент, на зустрічі я порушив це питання ... І рішення ми очікували від США, після нашої зустрічі Америка розблокувала. Тому шантажу не було. Тому що це не було предметом нашої розмови ", - заявив президент.

Як повідомлялося, 26 вересня у США оприлюднили скаргу співробітника розвідки на дії Дональда Трампа під час розмови з Володимиром Зеленським. Інформатор підозрює Трампа у використанні свого становища для втручання в президентські вибори 2020 року. У скарзі сказано, що президент США тиснув на президента України, наполягаючи на розслідуванні щодо Джо Байдена, ймовірного кандидата в президенти від Демократичної партії, і його сина Хантера. А оточення Трампа намагалося заблокувати публікацію тексту розмови, помістивши його до сховища інформації про таємні операції розвідки.

25 вересня, в день зустрічі Володимира Зеленського з Дональдом Трампом у Нью-Йорку, Білий дім оприлюднив мемограму їхньої липневої телефонної розмови. Міністерство юстиції вивчило документ і не знайшло в словах Трампа ознак порушення федерального законодавства.

Однак це не переконало представників Демократичної партії в нижній палаті Конгресу в необхідності відмовитися від ідеї імпічменту. Про початок процедури спікерка Палати Представників Ненсі Пелосі повідомила 24 вересня.

3 жовтня конгресмени протягом 10 годин в закритому режимі допитували Курта Волкера – колишнього спецпредставника Держдепартаменту США по Україні.

Детальніше про скандал, помилки Зеленського у спілкуванні з Трампом та їх наслідки для України читайте в матеріалі Юлії Мостової "Між стільцями" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".