Академік назвав особливості коронавіруса з Китаю

24 сiчня 20:38

Джерелом інфікування можуть бути птахи, кролі, змії або інші тварини.

 

Вірусологи ще не мають достатньої інформацією про молекулярно-генетичний склад збудника коронавіруса 2019-nСoV, зараження яким викликає важку вірусну пневмонію. Відомо, що людина заразилася цим вірусом від тварини, але від якої саме, ще точно не встановлено.

"Характерна особливість нового коронавіруса - епіцентром спалаху небезпечної інфекції стало китайське місто Ухань, мешканці якого і приїжджі туристи купували продукцію на місцевому ринку, де, крім риби і морських ссавців, продавалися птиця, кролі, змії та інші тварини. Отже, якийсь з цих видів і став джерелом інфікування людей, а який саме - поки невідомо", - розповів відомий український мікробіолог і вірусолог, академік Володимир Широбоков в інтерв'ю DT.UA.

Експерт нагадав, що вірус передається від людини до людини респіраторним або орально-фекальним шляхом і викликає важку форму вірусної пневмонії, що може призводити до летального результату.

"Якщо раніше були відомі лише кілька видів коронавіруса, то згодом з'ясувалося, що це досить різноманітна родина вірусів, серед яких є небезпечна група, яка може давати нові варіанти. До речі, свою назву - коронавіруси - зазначені мікроорганізми отримали тому, що на поверхні цих складних вірусів є грушоподібні нарости, які під електронним мікроскопом нагадують сонячну корону", - розповів науковець.

Він також підкреслив, новий коронавірус поки що вивчений набагато гірше, ніж його "родичі", такі як SARS та MERS.

"Поки нічого не відомо про молекулярно-генетичний склад збудника і до якого роду коронавірусів він відноситься. Вичерпної інформації про це ще немає", - зазначив академік.

Він також спрогнозував, що на розробку вакцини від коронавіруса може піти два-три роки.

Як повідомлялося, Всесвітня організація охорони здоров'я не стала оголошувати міжнародну надзвичайну ситуацію через 2019-nCoV. У ВООЗ наголосили, що поки що спалах захворювання є надзвичайною ситуацією лише для КНР.

Вперше цей коронавірус був діагностований у грудні минулого року. овий коронавірус став сьомим вірусом такого типу, яким може заразитися людина.

У Китаї вже зафіксовано понад 830 випадків захворювання вірусною пневмонією, викликаною 2019-nCoV, 25 осіб померли. Британські епідеміологи вважають, що число заражених може значно перевищувати офіційні дані і сягати 4000 осіб.

Про поодинокі випадки захворювання також повідомляли влада Японії, Південної Кореї, Таїланду, Тайваню, В'єтнаму, США, Сінгапуру, Саудівської Аравії та Непалу. В американських аеропортах застосовуються тепловізори для виявлення пасажирів з підвищеною температурою.

Влада КНР запровадила жорсткий карантин у місті Ухань, що стало епіцентром спалаху захворювання, а також у містах Ечжоу і Хуангань.

Детальніше про коронавірус читайте в матеріалі Лідії Суржик "Академік Володимир Широбоков: "Мікроби не прощають легковажності".