Астрономи отримали знімок "космічного кренделя"

06 жовтня 06:05

Дослідники опублікували фото двох новонароджених зірок-близнюків.

 

Астрономи за допомогою телескопа ALMA отримали знімок двох навколозоряних дисків, в яких формуються новонароджені зірки. Як повідомляє Європейська південна обсерваторія, спостереження за цими дисками дозволяють вивчити ранні етапи формування світил.

Зірки були знайдені в системі [BHB2007] 11 – наймолодшому утворенні в маленькому зоряному скупченні всередині темної туманності Barnard 59, яка сама є частиною агломерації хмар міжзоряного пилу, званої Туманністю Трубка.

Два навколозоряних диска оточені диском більшого розміру загальною масою близько 80 мас Юпітера; цей диск містить заплутану мережу пилових структур спіральної форми – кренделеподібні петлі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше астрономи помітили, що невелика галактика, розташована в групі Скульптор, поступоворуйнується гравітаційним впливом гігантської галактики, розташованої по сусідству з нею. Виявлена галактика належить до типу карликових сфероїдальних галактик, але, на відміну від інших подібних галактик, вона має витягнуту форму, спрямовану в бік NGC 253. Така форма галактики може вказувати на те, що на неї діє гравітаційний вплив більшої галактики, який сильніше діє на ближній бік.