Бур апарату InSight повернувся в ґрунт

26 грудня 11:58

Команді місії вдалося нейтралізувати наслідки недавньої аварії.

 

Бур інструменту HP3 марсіанської станції InSight майже повністю занурився в ґрунт. Таким чином, команді місії вдалося нейтралізувати наслідки аварії, в результаті якої бур вискочив з ґрунту, повідомляє N+1.

Передбачалося, що бур InSight створить в ґрунті п'ятиметрову щілину, в яку повинен був зануритися шлейф з датчиками теплопровідності шарів марсіанського ґрунту. Але бурові роботи були припинені майже одразу після початку. Виявилося, що у бура слабке зчеплення з ґрунтом, через що віддача при ударах не врівноважується і він не заглиблюється, а розширює стінки свердловини. Інженерами все ж вдалося забезпечити буру необхідне зчеплення з ґрунтом, але в кінці жовтня він несподівано вискочив з ґрунту.

Тим не менш, фахівцям вдалося знову зафіксувати положення установки, щоб продовжити роботи: після п'яти серій ударів бур майже повністю пішов у ґрунт. Зараз інженерам, однак, знову доведеться вирішувати питання про перенесення точки тиску роботизованої руки на бур: поточне становище для шлейфу небезпечно.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

InSight здійснив посадку на Марс 26 листопада. Місія апарату розрахована на два роки, цей час він буде збирати дані про внутрішню будову і склад Марса. Це дозволить дослідникам отримати додаткові відомості про те, як були сформовані кам'янисті космічні тіла в Сонячній системі.