Гени тихоходок допоможуть астронавтам колонізувати Марс

08 листопада 14:25

Редагування геному людини допоможе захистити ДНК від космічної радіації.

 

Фахівець з космічній медицині Кріс Мейсон заявив про те, що впровадження в геном людини ДНК тихоходки може допомогти в колонізації Марса. Ці істоти можуть вижити в найекстремальніших умовах, навіть в умовах вакууму, повідомляє Space.com.

Мейсон очолює 10 команд вчених, які вивчають дані, отримані в ході перебування астронавта Скотта Келлі на МКС протягом року. Поки Келлі перебував на орбіті, його брат-близнюк Марк залишався на Землі.

Порівнявши дані близнюків, вчені сподіваються зрозуміти, як організм людини реагує на тривале перебування в космосі. У подальшому це повинно допомогти сформувати стратегії щодо підтримання здоров'я астронавтів у ході колонізації інших планет і тривалих міжпланетних перельотів.

Одна з головних небезпек для астронавтів під час тривалих перельотів – вплив космічної радіації. У майбутньому дослідники сподіваються розробити методи, які допоможуть їм захистити організм людей і зробити їх більш стійкими до дії радіації і більш здоровими в ході польотів.

Одним з можливих шляхів редагування генома може бути впровадження в організм людини білків тихоходок, які зв'язують ДНК і захищають її від радіації. В майбутньому, на думку Мейсона, у колонізаторів Марса такі білки з'являться самі собою. За словами вченого, він сподівається, що подібні зміни в геном людини можна буде вносити вже через 20 років.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше вчені з Вагенінгенського університету в Нідерландах засіяли 10 різними сільськогосподарськими культурами зразки "місячного" і "марсіанського" ґрунту, які були розроблені в NASA. В результаті дослідникам вдалося не тільки виростити рослини, але і отримати їх насіння.