Ізраїльський місячний апарат зробив знімки зворотного боку Місяця

05 квiтня 14:36

На одній з фотографій можна побачити також Землю.

 

Ізраїльський місяцехід "Берешит", який повинен сісти на супутник Землі 11 квітня, зробив знімки зворотного боку Місяця. Зображення були опубліковані на офіційній сторінці місії в Twitter.

Як відзначають дослідники, знімки були зроблені під час маневру, який "Берешит" здійснив для виходу на навколомісячну орбіту. На одному із зображень можна побачити не тільки поверхню зворотного боку Місяця, але і Землю.

Місяцехід був запущений 22 лютого за допомогою ракети Falcon 9. Після запуску він здійснив виток навколо Землі по еліптичній орбіті і провів перевірки роботи всіх своїх приладів. Відразу після запуску з'ясувалося, що захисний козирок зоряного датчика не функціонує належним чином, через що були випадки його засліплення сонячним світлом. Проблему вдалося усунути і 24 лютого зонд включив свої двигуни на 30 секунд в рамках першого маневру корекції орбіти, проте наступне заплановане включення двигунів 25 лютого не відбулося - прямо перед маневром бортовий комп'ютер несподівано перезавантажився.

Разом з тим, інженерам місії вдалося визначити джерело збою і усунути проблему, передавши зонду необхідні команди. 28 лютого "Берешит" включив двигуни на чотири хвилини.