Кімнатні рослини насправді не очищають повітря в будинку – вчені

08 листопада 18:01

Для досягнення позитивного ефекту на квадратний метр потрібно мінімум 10 рослин.

 

Вчені з Дрексельского університету спростували міф про те, що кімнатні рослини очищають повітря в квартирі і наповнюють його киснем. Для того, щоб домогтися такого ефекту, на кожен квадратний метр житлового приміщення потрібно розміщувати 10-1000 рослин, повідомляє Science Alert.

Вчені проаналізували десятки досліджень, які проводилися протягом 30 років. У результаті вони з'ясували, що вплив кімнатних рослин на очищення повітря мінімальний, якщо є взагалі. Виявилося, що в будинку або офісі площею 140 квадратних метрів необхідно розмістити 680 кімнатних рослин (п'ять на квадратний метр) для того, щоб досягти ефекту двох відкритих вікон.

Міф про те, що рослини очищають повітря в приміщенні, поширився у 1989 році після дослідження, проведеного NASA. Агентство намагалося з'ясувати, чи можуть рослини очистити повітря на МКС від хімікатів, що викликають рак. Тоді дослідники помістили рослину в повітронепроникну камеру розміром менше одного кубічного метра, а через день розповіли про те, що вона успішно видалила 70% токсичних сполук з повітря. Непроникна камера відрізняється від умов жилого приміщення, але результати досліджень NASA вирвали з контексту.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.