Лікування гіпертензії може сповільнити зниження когнітивних здібностей

10 вересня 14:41

Високий кров'яний тиск прискорює погіршення інтелекту з віком.

 

Вчені з Колумбійського університету заявили про те, що високий кров'яний тиск асоційований зі зниженням когнітивних здібностей у літніх людей. Лікування ж гіпертензії може допомогти сповільнити цей процес, повідомляє EurekAlert.

Вчені вивчили дані 11 тисяч осіб, які взяли участь у китайському лонгітюдному дослідження здоров'я (CHARLS) у період з 2011 по 2015 рік. Метою дослідників було виявлення зв'язку між високим кров'яним тиском і його лікуванням із зміною когнітивних здібностей. Під високим кров'яним тиском вчені розуміли значення систолічного тиску 140 і вище і значення діастолічного тиску на рівні 90 і вище.

Виявилося, що учасники у віці 55 років і старше, які мали високий кров'яний тиск, показали більш швидкий темп зниження когнітивних здібностей у порівнянні з учасниками з двох інших груп. При цьому у приймаючих необхідні ліки рівень падіння розумових здібностей був такий же, як у людей з нормальним тиском.

Вчені підкреслюють, що не дослідники того, чому ці два фактори пов'язані.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше вченим вдалося виявити випадки зараження хворобою Альгеймера. Хвороба була занесена в організм разом з гормонами росту людини. Таким чином розслідування встановило, що медичні процедури можуть бути джерелом зараження смертельною хворобою, яка до цього вважалася незаразною.