Названа причина падіння ізраїльського місяцеходу

20 квiтня 13:36

"Берешит" розбився через команду перезапуску датчика.

 

Астрономи встановили причини краху ізраїльського місяцеходу "Берешит", який розбився під час посадки на Місяць 11 квітня. Як повідомляє Планетарне суспільство, причиною стала ланцюгова реакція, яка послідувала за командою перезапуску одного з вимірювальних датчиків.

Наголошується, що команда повинна була виправити проблеми в роботі датчика. Замість цього вона запустила ланцюгову реакцію, результатом якої стала зупинка головного двигуна, яка і призвела до краху зонда.

Протягом наступних кількох тижнів апарат NASA Lunar Reconnaissance Orbiter зможе зробити знімок регіону падіння місяцеходу, що дозволить вченим детальніше вивчити обставини його краху.

Місяцехід був запущений 22 лютого за допомогою ракети Falcon 9. Після запуску він здійснив виток навколо Землі по еліптичній орбіті і провів перевірки роботи всіх своїх приладів. Відразу після запуску з'ясувалося, що захисний козирок зоряного датчика не функціонує належним чином, через що були випадки його засліплення сонячним світлом. Проблему вдалося усунути і 24 лютого зонд включив свої двигуни на 30 секунд в рамках першого маневру корекції орбіти, проте наступне заплановане включення двигунів 25 лютого не відбулося - прямо перед маневром бортовий комп'ютер несподівано перезавантажився.

Разом з тим, інженерам місії вдалося визначити джерело збою і усунути проблему, передавши зонду необхідні команди. 28 лютого "Берешит" включив двигуни на чотири хвилини.

11 квітня апарат повинен був здійснити посадку на поверхню Місяця, але на висоті 149 метрів від поверхні його головний двигун раптово відключився і відбулося перезавантаження бортового комп'ютера.