Незабаром людство може зіткнутися з нестачею фосфору

08 жовтня 15:55

Нестача фосфору потенційно загрожує людству голодом.

 

Міжнародна група вчених заявила про те, що на Землі закінчується фосфор і незабаром людство може зіткнутися з гострою його нестачею. Це, в свою чергу, потенційно загрожує людству голодом, повідомляє "Популярная механика".

Причиною дефіциту фосфору, який необхідний для виробництва сільськогосподарських ресурсів, стане нераціональне використання мінеральних добрив, які вимиваються в океан. За останні 50 років кількість фосфатних добрив, що використовуються, зросла в 50 разів, а до 2050 року попит на них може подвоїтися.

Якщо для збереження фосфору нічого не буде зроблено, його запаси незабаром можуть значно виснажитися. Деякі теоретичні моделі передбачають, що при нинішніх рівнях споживання доступний фосфор може зникнути вже через 80 років, що стане причиною неврожаїв. Згідно з більш консервативними оцінками, це відбудеться через 400 років, але найбільш песимістичні прогнози вказують на 40 років.

На думку дослідників, основною умовою для припинення виснаження фосфору стане скорочення його застосування, а також розробка методів повторного використання.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.