Океани Венери могли зробити її непридатною для життя – вчені

23 травня 13:31

Мільярди років тому Венера могла бути придатною для життя.

 

Вчені з NASA, Університету Бангора і Університету Вашингтона розповіли про можливу причину того, чому Венера стала непридатною для життя. На думку дослідників, приливні сили океанів стародавньої Венери забарилися її обертання і перетворили її на той світ, який ми знаємо сьогодні, повідомляє New Atlas.

Сучасна Венера цілковито відрізняється від Землі. Її атмосфера на 96% складається з діоксиду вуглецю, а середня температура поверхні досягає 462 градусів Цельсія. Такий стан справ частково пов'язаний з тим, що планета обертається дуже повільно – один день на Венері триває 243 земних. Це означає, що кожна точка на її поверхні нагрівається сонячними променями протягом декількох місяців.

Разом з тим, на думку вчених, так було не завжди, в далекому минулому Венера оберталася набагато швидше. У ході дослідження вони створили комп'ютерну симуляцію, яка проілюструвала вплив приливних сил океанів на рух планети.

Виявилося, що припливи і відливи на Венері змогли б сповільнити її обертання, хоча швидкість цього уповільнення залежала б від глибини океану і початкової швидкості обертання планети. У найбільш екстремальних варіантах приливні сили могли б сповільнювати швидкість обертання Венери на 72 земних дня за мільйон років (це означає, що до сьогоднішньої швидкості обертання планета "прийшла" за 10-50 мільйонів років, що дуже небагато за космічними мірками). Це в підсумку і призвело до зникнення океанів на планеті і до її сьогоднішнього зовнішнього вигляду.

Раніше повідомлялося про те, що дослідники NASA розробляють станції для дослідження Венери. Згідно до задуму вчених, вони будуть схожі на дирижаблі і будуть літати в атмосфері планети на безпечній для людини висоті. На борту кожної венеріанської станції буде по два астронавти. Експедиція триватиме 30 днів, після чого дослідники будуть повертатися на Землю.