Озера на Титані можуть виявитися кратерами від вибухів

10 вересня 17:38

Деякі озера оточені загадковими обідками.

 

Вчені за допомогою даних, які були отримані станцією Cassini, знайшли пояснення тому, чому деякі озера на Титані оточені загадковими обідками, висота яких може досягати декількох десятків метрів. На думку дослідників, це пов'язано з тим, що озера з'явилися в результаті вибухів азоту, що нагрівається, повідомляє NASA.

Титан – єдине відоме тіло в Сонячній системі, крім Землі, на якому існує рідина. Але, на відміну від нашої планети, на супутнику Сатурна падає дощами і заповнює озера і моря не вода, а рідкий метан і етан. Більшість існуючих моделей пояснюють походження озер на Титані тим, що рідкий метан руйнує шар льоду і твердих органічних компонентів, у результаті чого й утворюються резервуари, наповнені рідиною (схожим чином на Землі утворюються карстові озера).

Нове ж пояснення, яке було запропоновано вченими для порівняно невеликих озер, протилежно попереднім. На думку дослідників, азот нагрівався, а потім вибухав, утворюючи на поверхні Титану кратери, які потім заповнили метан і етан. Ця теорія може пояснити те, чому деякі озера на північному полюсі супутника Сатурна оточені обідками, які піднімаються над поверхнею рідини.

Вчені вважають, що Титан переживає періоди похолодання і потепління. Останні кілька мільярдів років метан в його атмосфері відіграє роль парникового газу, підтримуючи на супутнику досить високу температуру. Разом із тим, періодично він виснажується і тоді наступають періоди похолодання. У цей час на Титані переважає азот, який випадає на поверхню у вигляді опадів, утворюючи резервуари на ній. Навіть невеликого потепління достатньо для того, щоб він розширювався і формував кратери.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше команда місії Cassini припустила, що у морях на Титані, можуть існувати сильні течії, викликані великими потоками сонячної енергії.