Паразити допоможуть медикам захистити пацієнтів від ВІЛ

09 вересня 18:01

Механізми, які використовують гельмінти, допоможуть створити вакцину від вірусу.

 

Вчені з Університету Амстердама і Університету Ліверпуля заявили про те, що механізми, які використовують гельмінти для того, щоб обдурити організм господаря, можуть допомогти в розробці вакцини від ВІЛ. У своїй роботі дослідники описали те, як зараження шистосомами впливає опірність ВІЛ-інфекції, повідомляє Naked science.

Вірус імунодефіциту людини робить своєю мішенню клітини імунної системи, які забезпечують пошук і знищення "поганих" клітин організму (наприклад, пухлиневих або заражених паразитами) - Т-лімфоцити. Найпоширеніший тип, ВІЛ-1, в основному інфікує Т-хелпери - Т-лімфоцити з корецептором CD4. Т-хелпери відповідають за активацію інших Т-лімфоцитів, що вбивають "потенційного противника", а також їхніх помічників - B-лімфоцитів, моноцитів, NK-клітини - і продукують цитокіни.

Schistosoma mansoni - паразитичний плоский черв'як класу трематод. Він мешкає в тропіках і найчастіше вражає ссавців, в тому числі, і людину. Щоб проникнути в організм господаря, паразит обманює, спотворює або пригнічує роботу Т-хелперів.

Дослідники звернули увагу не те, що в районах проживання паразита високий рівень розповсюдження ВІЛ-1, що може вказувати на поєднання інфекцій. У ході нового дослідження вчені вивчили те, яким чином антиген, виділений з яєць S. mansoni, впливає на інфекцію ВІЛ-1. Виявилося, що антиген (SEA) ефективно блокує транс-інфекцію ВІЛ-1 - процес, за допомогою якого імунні клітини, звані дендритними, захоплюють ВІЛ-1 і сприяють зараженню CD4+ Т-лімфоцитів.

Дендритні клітини можна назвати "розвідниками" імунної системи. Вони поглинають чужорідні антигени, а потім представляють їх Т-лімфоцитам для подальшого запуску імунної відповіді. Вірусний білок, який дендритні клітини несуть на своїй поверхні, зв'язується з рецепторами CD4 і полегшує проникнення ВІЛ в Т-лімфоцити. Таким чином, при транс-інфекції вірус немов "вербує" одні клітини імунної системи, щоб заражати інші за їх допомогою.

Каппа-5 (молекулярний компонент SEA) зв'язується з молекулою DC-SIGN, що експресується на дендритних клітинах. При певних умовах вплив SEA на дендритні клітини знижував чутливість Т-лімфоцитів до інфекції ВІЛ-1. Вчені також виявили, що один з компонентів SEA - омега-1 - може модулювати інфекцію ВІЛ-1 і потенційно впливати на перебіг захворювання у коінфікованих людей.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше повідомлялося про те, що вчені успішно випробували щеплення від ВІЛ. Вчені навчили імунну систему гризунів розпізнавати частки ВІЛ за допомогою "коктейля" з особливих білків, схожих за структурою на частини оболонки вірусу.