У Норвегії знайшли похоронний човен всередині похоронного човна

20 листопада 17:59

Поховання жінки помістили всередині поховання чоловіка.

 

Норвезькі археологи виявили в селі Віньєра в центральній частині країни незвичайне поховання. Воно складалося з двох поховальних човнів: в один з них, з останками чоловіка, через 100 років помістили інший, з останками жінки, повідомляє N+1.

Дослідники виявили залишки великого кургану, а в одному з його країв – похоронний човен довжиною від семи до восьми метрів з останками жінки. Поховання було зроблено у другій половині IX століття. Судячи з похоронного інвентарю, що зберігся, у жінки був високий соціальний статус. Зокрема, на її одязі збереглися дві позолочені бронзові застібки. Крім того, в поховання поклали перлове намисто і брошку у формі хреста, яка була зроблена з кельтської прикраси для кінської збруї.

Замість того, щоб підготувати для жінки окреме поховання, жителі села розкрили інше поховання, яке було зроблено за 100 років до цього. У ньому, в похоронному човні довжиною близько дев'яти метрів, був похований чоловік-воїн. У похованні збереглися залишки щита, списа і меча. Похоронний човен жінки встановили всередині човна вікінга.

"Я чув про те, що кілька поховальних кораблів ховали в одному кургані, але ніколи не зустрічав, щоб один поховальний човен був похований в іншому", - говорить керівник розкопок Раймон Соваж. Як пояснити це незвичайне поховання, вчені поки не знають.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше дослідники встановили, що легендарний "сонячний камінь" (solstenen) вікінгів дійсно можна використовувати для навігації під час морських подорожей.