У однієї з найближчих до Сонця зірок знайдені кілька землеподібних планет

22 серпня 17:12

Одне з небесних тіл потенційно може бути придатним для життя.

 

Астрономи заявили про те, що червоний карлик GJ 1061, розташований недалеко від Сонця, виявився оточений системою планет земного типу. Більш того, одна з них може бути потенційно придатною для життя, повідомляє Naked science.

GJ 1061 – 20 в списку найближчих до Сонця зірок. Світило знаходиться на відстані 12 світлових років, тобто втричі далі, ніж найближча до нас система, Альфа Центавра, біля однієї з зірок якої вже були знайдені потенційно населені планети. Разом з тим, GJ 1061 проявляє меншу активність, а значить, залишає більше шансів на розвиток життя поруч.

Дані про зірку, які були зібрані за допомогою телескопа Європейської південної обсерваторії, показали, що вона може бути оточена системою з як мінімум трьох планет масами від 1,4 до 1,8 маси Землі. Орбіти всіх трьох пролягають в безпосередній близькості від зірки, ближче, ніж Меркурій до Сонця.

Рік на планетах триває від трьох до 13 земних діб. На думку дослідників, найбільш віддалена від зірки планета може підтримувати життя, оскільки знаходиться на відповідному віддаленні від неї. Швидше за все, температура планети дозволяє підтримувати воду в рідкому вигляді, тобто, вона може володіти ключовим елементом для підтримки життя.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше повідомлялося про те, що вчені виявили найяскравішу наднову зірку у Всесвіті. ASASSN-15lh у два рази яскравіша за зафіксований раніше максимум для наднових, в тисячі разів яскравіша за "нормальних" наднових і в 50 разів яскравіша за нашу галактику Чумацький Шлях.