Вчені дізналися нові подробиці про геогліфи Наски

20 червня 13:02

Дослідники з'ясували, які птахи зображені на плато.

 

Вчені з Музею університету Хоккайдо і Університету Ямагата в Японії спробували ідентифікувати деякі геогліфи Наски. За допомогою наукових методів вони вирішили з'ясувати, які птахи були зображені в перуанській пустелі близько двох тисяч років тому, повідомляє EurekAlert!.

Лінії і геогліфи Наски розташовуються в 400 кілометрах від столиці Перу Ліми і займають площу близько 450 квадратних кілометрів. Вони були нанесені в проміжку між 400 роком до нашої ери і 1000 роком нашої ери попередниками інків. Вони включають в себе лінії, геометричні візерунки, а також зображення тварин і рослин. Більшість зображень настільки великі, що повністю роздивитися їх можна тільки з повітря.

У ході дослідження вчені спробували ідентифікувати 16 геогліфів, які зображають птахів. Дослідники проаналізували малюнки птахів, на основі добре помітних морфологічних ознак, включаючи форми і відносні розміри голів, дзьобів, ший, крил і хвостів. Вони також віднесли фігури до птахів, поширених в даний час в різних частинах Перу.

У результаті вчені визначили, що геогліф, який був раніше ідентифікований як колібрі, насправді є дроздом-відлюдником, крім того, були знайдені два зображення пеліканів. Інші малюнки, на яких, як вважалося, зображені кондори і фламінго, не мали суттєвих характеристик для підтвердження первісної ідентифікації. В той же час вони слабо відповідали сучасним перуанським птахам.

Незважаючи на те, що всі ідентифіковані птахи живуть в Перу, вони зустрічаються в інших регіонах країни, а не там, де були знайдені геогліфи. Наприклад, дрозди-відлюдники живуть у лісах на східних схилах Анд і на півночі біля Еквадору, а пелікани - уздовж узбережжя. Дослідники припускають, що стародавні жителі регіону могли помітити екзотичних птахів, які привернули їхню увагу, тому вони були відображені в малюнках.

Раніше канадські археологи заявили про те, що геогліфи Наски насправді могли виявитися придорожніми храмами, які призначалися для вознесіння молитов подорожніми. Таке припущення дослідники висловили, зіставивши розташування геогліфів з мережею древніх доріг.