Вчені помітили в хрящах дорослих людей ознаки регенерації

10 жовтня 14:59

Чим далі суглоб від хребта, тим більше в ньому молодих білків.

 

Вчені з Медичної школи Університету Дюка помітили оновлення тканини в суглобах ніг людини. Вимірявши вік позаклітинних білків в суглобових хрящах, дослідники з'ясували, що чим далі суглоб від хребта, тим більше в ньому новоутворених білків, повідомляє N+1.

Відзначається також, що дослідники помітили в тканині, що оновлюється, підвищену експресію мікроРНК, які зустрічаються у тварин, здатних до регенерації.

У ході дослідження вчені вирішили перевірити вік окремих молекул у позаклітинній речовині хрящів. Відомо, що поза клітин деякі амінокислоти в білках піддаються випадковиму неферментативному гідролізу. В результаті аміди перетворюються в кислоти, і глутаміну і аспарагіну утворюються глутамат (глутамінова кислота) та аспартат. За співвідношенням аспартату до аспарагіну можна оцінити час життя тієї чи іншої ділянки білка.

Вчені вивчали зразки і здорової, і ураженої тканини. Здорова тканина була отримана після операцій, пов'язаних з травмами, а уражену – від пацієнтів з остеоартритом. Дослідники виміряли вік різних позаклітинних білків - колагену, аггрекана, фібронектину та інших - і помітили, що в дистальних суглобах (гомілкостопі) білки молодше, ніж в проксимальних (стегнових).

На думку дослідників, різна швидкість відновлення позаклітинних білків є виявом здатності до регенерації.

Щоб перевірити свою гіпотезу, дослідники виміряли в хрящовій тканині експресію характерних мікроРНК, які раніше виявляли у інших тварин з високими здібностями до регенерації - аксолотля і рибки даніо-реріо. У зразках з остеоартритом концентрація цих мікроРНК виявилася в два рази вищою, ніж у здоровому хрящі, а в гомілкостопі - у два-п'ять разів більшою, ніж в плечі, в залежності від типу мікроРНК.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше австралійські вчені заявили про те, що останнім часом у молодих людей все частіше почали з'являються кісткові відростки в основі черепа. Незважаючи на те, що точно назвати причину їхьої появи дослідники не можуть, вони думають, що загадкові структури можуть бути пов'язані з використанням сучасних гаджетів.