Вчені розкрили таємницю гострого зору павуків

06 серпня 13:08

Дослідники простежили за тим, як очі павуків розвиваються від народження.

 

Вчені з Університету Піттсбурга заявили про те, що їм вдалося розгадати загадку гострого зору павуків-стрибунів. У молодих особин цього виду зір настільки ж гострий, як і у дорослих, але маленькі павучата майже на 100 менше своїх великих родичів, повідомляє "Популярная механика".

У маленьких павуків, як і у дорослих, чотири пари очей і однакова кількість фоторецепторів. Але, оскільки молоді особини менше, то і рецептори у них менші і "упаковані" набагато більш щільно. Це пояснює те, чому маленькі стрибаючі павуки можуть вистежувати здобич так само ефективно, як і дорослі.

У ході дослідження вчені створили спеціальний мікроофтальмоскоп, який дозволив їм вивчити зір павуків. У результаті їм вдалося простежити за тим, як очі павуків розвиваються від народження.

Було виявлено, що у павуків в очах ті ж вісім тисяч фоторецепторів, що і у дорослих, але меншого розміру. Багато з клітинок також мають форму циліндрів, щоб можна було втиснути якомога більшу їхню кількість в око і при цьому зберегти здатність розрізняти об'єкти на відстані. За словами вчених, дітям потрібно приблизно три-п'ять років для того, щоб їхній зір став таким же гострим, як у дорослих, а ось павучата бачать так само добре, як їх батьки, практично відразу після народження.

Крім того, добре помітно, що з народження очі павучат набагато більші за інші органи, якщо порівнювати пропорції - все тому, що вони не надто інтенсивно ростуть і з віком, коли головний відділ збільшується, стають павуку "якраз".

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше біологи з Японії описали новий вид карликових морських коників. Тварина отримала видову назву Hippocampus japapigu - "японська свиня". Морський коник мешкає на глибині від п'яти до 22 метрів в центрі і на південному сході Японії.