Вчені знайшли в черепах людей золотий перетин

05 жовтня 17:45

В останні роки таке співвідношення було помічено у багатьох видах фізіологічних структур.

 

Вчені з Університету Джона Хопкінса порівняли параметри голови людини і різних тварин і прийшли до висновку, що наші черепа відповідають золотому перетину. На думку дослідників, їхнє відкриття може мати суттєві антропологічні та еволюційні наслідки, але які, поки не зовсім ясно, повідомляє Naked science.

Золотий перетин, зазвичай позначається числом фі і рівний 1.618, - одне з найвідоміших математичних понять. Щоб краще зрозуміти смисл цього співвідношення, потрібно уявити собі відрізок і подумки розділити його на дві нерівні частини. Якщо більша частина буде відноситися до меншої так само, як довжина всього відрізка відноситься до більшої і ця величина буде дорівнює 1.618, тоді відрізок можна вважати таким, що задовольняє золотому перетину.

Вважається, що використання золотого перетину робить геометрично правильними будь-які на вигляд фігури. Його використовував Леонардо да Вінчі, він і популяризував цю величину.

У ході нового дослідження вчені вивчили черепа 100 осіб і порівняли їх з 70 зразками голів тварин шести різних видів. В якості одного з параметрів дослідники вибрали довжину лінії, що йде від перенісся і закінчується там, де починається шия. На цій лінії розташовується брегма - точка, що відповідає найбільшій концентрації звивин у мозку. Всі ці точки були обрані не просто так: за словами дослідників, вони відповідають важливим нейронним структурам нашого мозку.

Вимірявши відстані від перенісся до брегми і від брегми до початку шиї, вчені прийшли до висновку, що співвідношення між цими довжинами задовольняють правилам золотого перетину. Відношення відстані від брегми до початку шиї до загальної довжини лінії в людських черепах дорівнює 1.6 і в межах похибки відповідає величині золотого перерізу. Той же самий результат був виявлений у деяких видів тварин.

Варто відзначити, що в останні роки золотий перетин був знайдений в різних видах фізіологічних структур від серця до кров'яних тілець. Це піднімає питання про те, чи є це співвідношення чимось біологічно особливим.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше австралійські вчені заявили про те, що останнім часом у молодих людей все частіше почали з'являються кісткові відростки в основі черепа. Незважаючи на те, що точно назвати причину їхьої появи дослідники не можуть, вони думають, що загадкові структури можуть бути пов'язані з використанням сучасних гаджетів.