Бойовики завдали артилерійського удару по позиціях ЗСУ на Луганщині

24 лютого 03:30

Противник випустив 20 снарядів калібру 122 міліметри по захисниках Кондрашівки Нової.

 

Бойовики російсько-окупаційних формувань накрили артилерійським вогнем позиції Об'єднаних сил на Луганщині. Близько опівночі понеділка, 24 лютого, противник випустив 20 снарядів зі 122-мм гармати по захисникам Кондрашівки Нової, повідомляє прес-центр штабу ООС.

"Знаючи, що ворог традиційно активізується і здійснює обстріли напередодні або під час певних дат, українські захисники були готові до того, що ворог почне "своє святкування" саме 23 лютого", - відзначили в штабі.

Перед обстрілом українських укріплень окупанти завдали серію ударів по своїх позицій поблизу житлових будинків окупованого селища Веселеньке.

У штабі наголосили, що бійці Об'єднаних сил, на відміну від російських окупантів, не вели, не ведуть і не вестимуть вогонь по будинках мирних мешканців.

"Об'єднані сили продовжують виконувати бойові завдання в посиленому режимі і готові до будь-яких збройних провокацій супротивника", - йдеться в повідомленні.

Зазначимо, що 23 лютого бойовики активно обстрілювали позиції ЗСУ на Луганщині зі ствольної артилерії, мінометів, БМП і гранатометів. Противник випустив по українських захисниках 10 снарядів калібру 122 міліметри і 90 мінометних мін.

Як повідомлялося, 9 грудня у Парижі відбувся перший з 2016 року саміт у нормандському форматі.

Учасники зустрічі підтримали припинення вогню, обмін у форматі "всіх на всіх" до 31 грудня, допуск Червоного Хреста до всіх утримуваних осіб, розведення військ на трьох ділянках, розширення мандата СММ ОБСЄ та продовження розмінування.

Однак на останньому в 2019 році засіданні ТКГ сторони не домовилися про дату чергового перемир'я.

26 червня українські підрозділи під контролем ОБСЄ були відведені від Станиці Луганської. З 29 по 31 жовтня тривало відведення ЗСУ від Золотого на Луганщині, 9-11 листопада проходило розведення в районі Богданівки і Петрівського на Донеччині.

Однак після відведення ЗСУ вогнева активність бойовиків лише зросла. За перші півтора місяці 2020 року противник майже 150 разів застосував ствольну артилерію і важкі міномети, витративши близько 1,5 тис. боєприпасів.

Уранці 18 лютого бойовики прикриттям артилерії намагалися вчинити прорив через лінію розмежування поблизу Золотого на Луганщині, а ворожі ДРГ штурмували спостережний пост "Лазня". Всього суперник випустив понад 400 артилерійських снарядів і мінометних мін.

Детальніше про ситуацію в зоні ООС і сценарії її розвитку читайте в матеріалах Юрія Бутусова "Війна Зеленського: чи можна зупинити Путіна розведенням?" і "Шлях війни" для "Дзеркала тижня. Україна".