Едема Бекірова хочуть примусово доставити в "суд" — адвокат

06 вересня 12:54

За словами Ісляма Веліляєва, його підзахисний не прийшов на "судове" засідання.

 

Підконтрольний Кремлю "Сімферопольський центральний районний суд" зобов'язав забезпечити явку за допомогою примусового приводу кримськотатарського активіста Едема Бекірова, передає "Крим.Реалії". Тяжкохворого Едема Бекірова випустили з СІЗО під зобов'язання про явку в суд.

За словами адвоката Ісляма Веліляєва, його підзахисний не з'явився на судове засідання, під час якого планували розглянути по суті сфальсифікована проти Бекірова справу.

"Суд підтримав клопотання прокурора і зобов'язав судових приставів забезпечити на наступне засідання, призначене на 13 вересня, явку нашого підзахисного Едема Бекірова", – розповів Веліляєв.

27 серпня Едема Бекірова випустили зі слідчого ізолятора окупованого Сімферополя. Відповідно зі зміненим запобіжним заходом, кримський татарин мав бути на кожному засіданні "суду".

Бекірова 21 серпня вивозили у сімферопольську лікарню ім. Семашка для одноденного обстеження. Після цього його доставили назад в СІЗО Сімферополя. Адвокат політв'язня Олексій Ладін повідомив про те, що 27 серпня Бекірова планують госпіталізувати на сім днів у неврологію для подальшого обстеження.

Едем Бекіров має низку проблем зі здоров'ям: цукровий діабет, підвищений тиск, ампутовану ногу. В умовах тримання в СІЗО здоров'я активіста значно погіршилося, загострилися наявні хвороби й з'явилися нові.

11 червня Європейський суд з прав людини постановив терміново помістити Едема Бекірова в лікарню. Старший слідчий "кримського управління" ФСБ Іван Романець відмовлявся госпіталізувати активіста. Російська прокуратура підтримала відмову ФСБ у госпіталізації.

Як повідомлялося, 12 грудня 2018 року Бекірова затримали при в'їзді на територію окупованого півострова, куди він прямував для зустрічі з матір'ю та сім'єю. Окупанти сфабрикували обвинувачення за ч. 2 ст. 222 і ч. 2 ст. 222.1 (зберігання і передача вибухових речовин та боєприпасів) Кримінального кодексу РФ.