Фігурант справи "українських диверсантів" Стогній прибув до Києва

20 лютого 03:05

У 2017 році окупаційний "суд Сімферополя засудив кримчанина до трьох з половиною років позбавлення волі.

 

Український політв'язень Олексій Стогній, якого окупанти Криму оголосили "українським диверсантом" і незаконно позбавили волі, прибув до Києва, повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

"Усі ці роки наш громадянин тримався в нестерпних умовах місць несвободи країни-окупанта, що сильно позначилося на стані його здоров'я. Терміново вживатиму відповідних заходів щодо проведення висококваліфікованого медичного обстеження та наданню необхідної лікарської допомоги Олексію.", - написала вона на своїй сторінці в Facebook у середу, 19 лютого.

Денісова нагадала, що в Росії і анексваному Криму незаконно позбавлені волі ще 115 українських політв'язнів.

"Закликаю представників міжнародних правозахисних організацій і дипломатичний корпус використовувати всі важелі впливу, щоб забезпечити дотримання основних прав і свобод громадян України, які досі є в'язнями Кремля", - додала вона.

Мешканц Севастополя Олексія Стогнія російські окупанти незаконно затримали в листопаді 2016 року при виїзді з півострова. Чоловік прямував до Києва до дочці на день народження. В будинку і магазині Стогнія ФСБ провело обшуки, вилучивши комп'ютери і документи.

У липні 2017 року так званий "Київський районний суд Сімферополя" засудив Стогнія до 3 років і шести місяців позбавлення волі.

Крім Стогнія ц справі "українських диверсантів" було засуджено 12 осіб: Андрій Захтей, Редван Сулейманов, Володимир Дудка, Дмитро Штибліков, Олексій Бессарабов, Гліб Шаблій, Євген Панов, Володимир Присіч, Олексій Стогній, Геннадій Лімешко, Ганна Сухоносова і Дмитро Долгополов.