Місія ООН з прав людини задокументувала покази Сенцова щодо ув'язнення в Криму й Росії

08 жовтня 10:00

Члени моніторингової місії хочуть поспілкуватися й з іншими колишніми політв'язнями.

 

Моніторингова місія ООН з прав людини задокументувала покази колишнього політв'язня Олега Сенцова щодо його ув'язнення в анексованому Криму та Росії, повідомила пресслужба Моніторингової місії у Facebook. Інформацію, надану Сенцовим, використають в суді.

"Олег Сенцов прийшов до нас в офіс сьогодні. Ми говорили про його тримання під вартою та ув'язнення в Криму та Російській Федерації. Протягом цих років, ми підтримували зв'язок із адвокатом Сенцова та аналізували судові рішення в його справі. Для нас було вкрай важливим зустрітися із Олегом особисто, аби задокументувати порушення прав людини в його справі", - йдеться у повідомленні.

Вказано, що інформацію, отриману під час розмови із українським режисером, використають для аналізу ситуації з правами людини в анексованому Росією Криму, підготовки публічних доповідей та адвокації для притягнення винних до відповідальності.

"Ми маємо намір провести інтерв'ю з усіма затриманими, які були звільнені 7 вересня 2019 року", - додали в моніторинговій місії.

7 вересня відбувся обмін утримуваними особами між Україною і Росією у форматі "35 на 35". РФ повернула до України 24 полонених моряків і 11 політв'язнів: Романа Сущенка, Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Володимира Балуха, Станіслава Клиха, Миколу Карпюка, Олексія Сизоновича, Павла Гриба, Едема Бекірова, Євгена Панова й Артура Панова.

Серед тих, кого Україна передала РФ, є як росіяни, так і громадяни України, засуджені за державну зраду, участь у терористичних організаціях і інші злочини. До Москви полетіли, зокрема, головред пропагандистського видання "РИА Новости Украина" Кирило Вишинський і колишній командир роти ППО угруповання "ДНР" Володимир Цемах – ключовий фігурант справи MH17.

Докладніше читайте в спецтемі DT.UA "Повернення бранців Кремля додому" і статті Ірини Лоюк "Звільнення з полону. Що потім?".