МОЗ хоче заборонити тестування косметики на тваринах

24 сiчня 17:56

Відомство знову винесло на громадське обговорення проєкт відповідної постанови Кабміну.

 

Міністерство охорони здоров'я пропонує підвищити вимоги до косметики, а також заборонити тестування косметичних заходів на тваринах. МОЗ повторно винесло на громадське обговорення доопрацьований проєкт постанови Кабінету міністрів. Вказано, що відповідні зміни є важливою складовою виконання Україною угоди про євроінтеграцію.

Зокрема, новий технічний регламент розширює перелік заборонених інгредієнтів з 400 до 1383 позицій. Документ також передбачає використання лише дозволених барвників, консервантів та УФ-фільтрів. Згідно з регламентом, замість тестування косметики на тваринах, іноземні та національні компанії повинні запровадити та використовувати новітні технологічні розробки, зокрема, альтернативні методи тестування косметичної продукції.

"Єдині з ЄС норми допоможуть українським виробникам косметичної продукції в середньостроковій перспективі експортувати свою продукцію до країн Європейського Союзу та конкурувати на зовнішньому ринку", - зазначили в МОЗ.

Для компаній, у яких немає потужностей для використання нових стандартів, встановлять перехідний період терміном 18 місяців з дня опублікування постанови. При цьому завдяки розміщенню іноземних компаній в Україні, ціни на їхню продукцію мають стати меншими. А якість косметики відповідатиме європейським вимогам.

Вперше МОЗ винесло на обговорення громадськості такий технічний регламент на косметичну продукцію 16 січня.

Нагадаємо, у березні минулого року в столиці заборонили пересувні цирки з тваринами. На даний момент, крім Києва, заборону на переїзні цирки підтримали Львів, Миколаїв, Дніпро, Луцьк та інші міста. В Україні, як і в усьому світі, посилюється рух за права тварин.