Нацрада знайшла ознаки розпалювання ворожнечі в анонсі пропагандистського телемосту – Костинський

11 липня 07:52

За наявності систематичних порушень, підтверджених моніторингом, НРУТР може звернутися до суду з вимогою анулювати ліцензію телеканалу. У NewsOne це вже другий "зальот".

 

Проведений на вимогу Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення моніторинг анонсу скасованого пропагандистського телемосту між медведчуківським телеканалом NewsOne та рупором пропаганди Кремля "Россия 24" виявив ряд висловлювань, які мали всі ознаки цілеспрямованого розпалювання ворожнечі, заявив член НРУТР Сергій Костинський в інтерв'ю телеканалу "Прямий".

"Наступне рішення – перевірка телеканалу NewsOne. Моніторинг показав, що вже в анонсі телемосту були присутні висловлювання, які мали ознаки розпалювання ворожнечі, коли одну з категорій суспільства називали фашистами. Це абсолютно неприпустимо в ефірі українських телеканалів. Ми будемо вивчати ці матеріали. Вже є робоча група з перевірки. І я сподіваюся, що найближчим часом вона вже буде проведена. І це вже буде друга перевірка телеканалу NewsOne саме за фактами, які мають ознаки розпалювання ворожнечі", – розповів Костинський.

Костинський нагадав, що НРУТР, якщо у телеканалу є систематичні порушення за однією статтею закону, має при підтвердженні цих порушень законне право звернутися до суду з вимогою анулювання викритому у порушеннях телеканалу ліцензії на телемовлення.

8 липня один з найвідоміших російських пропагандистів, ведучий телепрограми "Вести недели" на рупорі кремлівської пропаганди, телеканалі "Росія 24" Дмитро Кисельов заявив, що 12 липня спільно з медведчуківським телеканалом NewsOne буде проведено телеміст під назвою "Надо поговорить".

СБУ ініціювала позачергове засідання РНБО через можливе проведення пропагандистського телемосту, а також запропонувала запровадити санкції юридичних осіб, які здійснюють мовлення під логотипами "112 Україна" і NewsOne.

Після громадського резонансу NewsOne заявив про скасування телемарафону з російським пропагандистським телеканалом. Генеральна прокуратура повідомила, що зареєструвала провадження про замах на вчинення державної зради шляхом надання інформаційної підтримки підривній діяльності проти України.

Згодом генеральний прокурор України Юрій Луценко повідомив, що за результатами проведеної СБУ і ГПУ роботи виявлено прямий зв'язок телеканалу NewsOne і російського "Промсвязьбанка", який обслуговує державне оборонне замовлення країни-агресора.