Найбільш "маразматичні" правки до закону про мовні квоти вносив "Квартал 95" — Сюмар

18 квiтня 13:42

Вікторія Сюмар відповіла на звинувачення Зеленського в некомпетентності авторів відповідного документу.

 

Голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар повідомила про те, що найбільш "маразматичні" правки до закону про мовні квоти подавав "Квартал 95". Так політик відреагувала на частину інтерв'ю кандидата в президенти Володимира Зеленського, у якій він прокоментував закон про мовні квоти та поставив під сумнів компетентність авторів документу.

"До відома відомого "руководителя телевизионного бизнеса", який уявлення ЗЕленого не має як пишуться і ухвалюються закони - закон про квоти був розроблений і погоджений з усіма! великими українськими телегрупами – "1+1", "Старлайти", "ТРК Україна"... Думаю, що Ткаченка і Богуцького важко назвати не "спеціалістами". Але найбільш маразматичні правки, аби нівелювати закон, подавав саме "Квартал 95", бо це не єдина студія, що не може виробляти контент українською. Мови не знає. І правки писали люди, явно далекі від законодавчої техніки", - написала Сюмар у Facebook.

Вона додала, що комітет Ради відхилив ці поправки, і закон дав позитивний ефект у вигляді 92% програм українською мовою в теле- та радіоефірі. При цьому за словами Сюмар, проти капіталізації відповідної галузі були лише проросійські політики.

"Щодо квот на радіо - вереску було ще більше. Але мені подобається, що Потап і Врємя і Стєкло легко заспівали українською. Не кажучи вже про ренесанс молодих виконавців і як швидко українська музика стала європейською. Так, закриття рос соцмереж хтось обходить, але раджу "майбутньому гаранту" вивчити, скільки антиукраїнських груп там створювалося ФСБ для відповідної пропаганди", - додала Сюмар.

Вона також відповіла на висловлювання Зеленського про те, що він є керівником великого телевізійного бізнесу. Політик зауважила, що "нинішньому президентові ми дорікали саме за те, що він не перестав бути бізнесменом".

"Бо президент - це гарант Конституції, з українською державністю і курсом на НАТО. А не телеменеджер, який думає як знизити податки для свого бізнесу. Бо тоді різниці - нуль. Думайте про державу, Володимире Олександровичу. Це до біса важка ноша і величезна відповідальність. Як людина, що була в РНБО на початку війни і потім займалась захистом інформпростору, я про це щось знаю...", - підсумувала Сюмар.

Володимир Зеленський дав інтерв'ю "РБК-Україна", в якому заявив про те, що люди, які ухвалювали закон про мовні квоти, не є телевізійними фахівцями. За словами Зеленського, на українському телебаченні та радіо має бути присутня російська та інші мови, адже "у нас реально велика кількість людей говорить російською. Не можна у них забрати російськомовне телебачення". Він також нагадав про те, що є керівником телевізійного бізнесу та пожалівся на високі податки.

Нагадаємо у 2016 році набув чинності закон про мовні квоти на радіо. В перший рік його дії загальний обсяг пісень державною мовою, у тому числі з 7.00 до 14.00 та з 15.00 до 22.00, повинен становити не менше 25%, а обсяг ведення передач українською мовою - не менше 50%.

Наступного, 2017 року, набув чинності закон про мовні квоти на телебаченні, який зобов'язує загальнонаціональні телеканали транслювати не менше 75% ефіру державною мовою.

8 листопада 2018 року в Україні втретє зросли квоти на україномовний продукт на радіо і вдруге на телебаченні. Таким чином, частка україномовних пісень на радіо відтепер повинна становити 35%, а не 30%, як було раніше, а на телебаченні квота україномовного продукту зростає до 60%.