ПЦУ назвала нікчемними рішення "собору УПЦ КП"

20 червня 15:42

Філарет сьогодні провів "собор" всупереч забороні Православної церкви України.

 

Православна церква України назвала нікчемними як юридично, так і канонічно рішення "собору" УПЦ КП", скликаного Філаретом. Відзначено, що Помісний собор ПЦУ не може визнати такі рішення.

"Такі зібрання ні в якому разі не можуть бути визнані Помісним собором, а їх рішення первісно нікчемні в юридичному й канонічному значенні цього терміна, вони не породжують юридичних наслідків і не підлягають виконанню", - йдеться в заяві прес-служби Київської митрополії Української православної церкви.

Зазначено, що згідно з чинним статутом, подібні зібрання Філарет може скликати тільки разом зі Священним синодом УПЦ-КП, а не одноосібно. При цьому Священний синод УПЦ-КП не приймав рішення скликати Помісний собор, адже він призупинив свою діяльність.

"Особи, яких почесний патріарх Філарет скликав на збори до Володимирського собору, ніким не уповноважені, а це означає, що навіть згідно норм вже не чинного статуту УПЦ-КП, збори, проведені 20 червня 2019 року під Володимирському соборі в Києві, є зборами довільно скликаних кліриків і мирян, а не Помісним собором", - йдеться в заяві.

У Київській митрополії ПЦУ заявили про те, що скликання подібних зібрань для відділення УПЦ в нову структуру з наданням їй назви патріархату і затвердження свого керівництва в ній, є грубим порушенням апостольських правил.

"Ми закликаємо почесного патріарха Філарета і осіб, які брали участь у зборах, розуміти всі згубні наслідки такого вчинку і зупинити підрив єдності церкви і єдності українського народу", - зазначено в документі.

У заяві також йдеться, що участь кліриків в таких антиканонічних діях - це привід для категоричної відмови в подальшому по їх прохання бути прийнятим до складу єпископату ПЦУ.

Зазначено, що на найближчому засіданні Священного синоду ПЦУ, яке скликано митрополитом Єпіфаній на 24 червня, будуть прийняті рішення, пов'язані з діями, що відбулися 20 червня.

Нагадаємо, так званий "помісний собор" вже неіснуючої Української православної церкви Київського патріархату скасував рішення ліквідації УПЦ КП і відмовився від томосу про автокефалію.

Як повідомлялося, більшість ієрархів ПЦУ, які належали до Київського патріархату, проігнорували сьогоднішнє зібрання "почесного патріарха" ПЦУ Філарета. На "собор" у Володимирському соборі, настоятель якого протоієрей Борис Табачек є соратником Філарета, прибули кілька єпископів з-понад 40.

Православна церква України не визнає скликані Філаретом збори. У ПЦУ заявили, що проведення "Помісного Собору" вже неіснуючого Київського патріархату означатиме розкол. А тих, хто прийде на "собор" пообіцяли відлучити від ПЦУ.

У травні Філарет у своєму зверненні заявив, що його відмова від статусу патріархату на Помісному Соборі в грудні 2018 року нічого не означає й Київський патріархат нібито ніхто не скасовував.

Детальніше про "гру" Філарета читайте в статті Катерини Щоткіної "Святіший камінгаут" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".