Місцевих виборів в ОРДЛО хочуть 65% жителів окупованих територій — опитування

09 листопада 11:05

Водночас третина не бачить ніякої необхідності в такому волевиявленні.

 

Більшість жителів окупованої частини Донецької і Луганської областей, а саме 67,4%, упевнені в необхідності проведення місцевих виборів в "ДНР/ЛНР", однак близько третини, а точніше 31,9%, не відчувають такої потреби. Такі дані наводяться в спільному дослідженні Українського інституту майбутнього та "Дзеркала тижня. Україна", проведеному з допомогою компанії "Нью Імідж Маркетинг Груп".

Рівно чверть жителів Донбасу по той бік лінії розмежування вважають, що ннайреальніше но провести ці вибори в найближчі три роки. Ще чверть, а саме 25,7%, бачать таку можливість у найближчі п'ять років, і ще трохи більше – 26,6% жителів окупованих територій вірять, що вибори можливі в найближчий рік. Оптимістів, які впевнені, що вибори можуть відбутися протягом найближчих 6 місяців, - 16,2%.

У той же час кількість жителів ОРДЛО, готових взяти участь у виборах, якщо вони відбудуться в найближчі 6 місяців, практично співпадає з кількістю тих, хто вважає необхідним їх проведення - 65% ("однозначно готові" прийти на виборчі дільниці 30,9% респондентів і "скоріше готові" - 34,1%). Не відчувають бажання волевиявлятися стільки ж людей, скільки не бачать потреби самих виборів - 31,8% ("скоріше ні" участі у виборах відповіли 20% опитаних, "однозначно ні" - 11,8%).

Дослідження проводилося Українським інститутом майбутнього і "Дзеркалом тижня. Україна" за допомогою компанії "Нью Імідж Маркетинг Груп" з 7 по 31 жовтня 2019 р. Методом face-to-face опитано 1606 респондентів: 800 - у непідконтрольної частині Луганської і 806 - в непідконтрольної частини Донецької областей. Для розрахунку порівняльної вибірки були використані офіційні статистичні дані 2014 р., які були скориговані з урахуванням існуючих демографічних даних ВПЛ, які залишили непідконтрольні території. Похибка результатів не перевищує 3,2%.

Ще в квітні 2014 року "Дзеркало тижня.Україна" спільно з КМІС провели соціологічне дослідження, результати якого дуже серйозно вивчалися в Москві і вплинули на плани зі створення Малоросії. Виявилося, що в областях, що входять в т.зв. "Підкову ризику", ставлення до Росії зовсім не таке, як його собі емоційно та інтуїтивно уявляли в Кремлі.