Після 25 червня стартує нова хвиля тиску на Росію – Клімкін

24 червня 02:48

Результатом тиску стане обмеження російської морської та військової активності, пообіцяв міністр.

 

Україна почне нову хвилю тиску на Росію після 25 червня, коли закінчиться термін, протягом якого РФ, згідно з рішенням Міжнародного трибуналу ООН, повинна звільнити полонених українських моряків і повернути захоплені у Керченській протоці кораблі, заявив 23 червня міністр закордонних справ України Павло Клімкін в інтерв'ю "5 каналу".

"Після 25 червня ми почнемо нову хвилю тиску на РФ на міжнародних майданчиках. Тиск буде короткостроковим, оскільки нам потрібно досягти результату... Але буде і середньостроковий тиск, оскільки результатом цього може бути обмеження російської морської активності, військової активності РФ ... Ми плануємо багато речей", – заявив Клімкін.

Міністр зазначив, що небажання Росії виконувати рішення трибуналу продемонструє світові, що Москва де-факто відмовляється виконувати Морську конвенцію.

"Дуже багато речей, які тягне за собою це рішення [Міжнародного трибуналу ООН в суперечці між Україною і РФ]. Якщо зараз всім буде зрозуміло, що Росія порушує Морську конвенцію, це – не проста справа для цивілізованого світу, це небайдуже всім, а не тільки Європі", – підкреслив він.

Нагадаємо, 25 травня Міжнародний трибунал ООН з морського права ухвалив рішення, яким зобов'язав РФ звільнити два катери, рейдовий буксир ВМС України і 24 українських моряків. Рішення підтримали 19 суддів, російський суддя голосував "проти".

Росія протягом місяця повинна закрити незаконно відкриті кримінальні справи та відпустити українських моряків, забезпечивши умови для повернення військовополонених і кораблів в Україну. Виконання рішення є обов'язковим, однак РФ відмовляється виконувати його.

25 листопада 2018 року російські спецпризначенці атакували та захопили два катери та рейдовий буксир ВМС України, які прямували з Одеси до Маріуполя, перехід здійснювався згідно з нормами міжнародного права. Поранення дістали кілька моряків, у полон потрапили 24 українських військовослужбовця.

Докладніше про позов України проти Росії у справі військовополонених моряків читайте у статті Володимира Кравченка "Гамбурзький розрахунок" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".