Порошенко оголосив про досягнення консенсусу в суспільстві щодо мовного питання

26 травня 13:26

Українська мова стала вибором молодого покоління. Спроби використовувати мовне питання для розколу держави приречені на провал, переконаний Порошенко.

 

Президент України Петро Порошенко знову заявив, що єдиною державною мовою в країні залишиться українська мова.

"В Україні була і є, і завжди буде єдина державна мова – наша з вами українська мова. І Революція гідності, і боротьба проти російської агресії показали ціну словоблудства, що відводило нашу державу від цього рішення", - сказав він у ході нагородження переможців 15-ого Міжнародного конкурсу з української мови ім.П.Яцика.

На переконання президента, єдність українського народу стала результатом консенсусу: "Громадяни, які розмовляли на різних мовах, вирішили: тепер всі наші діти будуть вчити українську мову".

Він зазначив, що завжди були спроби використовувати мовне питання для розколу держави. "Що зараз об'єднує нашу націю, державу, народ? Мова... І це не було результатом дії політики. Ми надивилися на маніпуляції цих самопроголошених захисників мов нацменшин, на їхні цинічні маніпуляції з європейськими хартіями, але цим не вдасться розколоти наше суспільство", - підкреслив Порошенко.

"Вибір української мови був вибором молодого покоління. Саме молодь зробила вибір і тепер демонструє його і захищає... Анексія і агресія - це результат безсилля зупинити цей процес (єднання нації)... Українці є гідними нащадками тих, хто боровся проти указів і циркулярів, різні імперії хотіли позбавити наш народ мови, а значить – нашої душі", - резюмував Порошенко.

У жовтні 2014 року президент України Петро Порошенко заявив, що в Україні треба говорити про статус не російського, а англійської мови. "Другою мовою для вивчення в школах повиненна стати англійська, тому що існує зв'язок між рівнем достатку і рівнем знання англійської мови громадянами країни", - сказав він у Львові.