Пристайко розповів, за яких умов Україна буде шукати альтернативу Мінську

07 сiчня 21:38

Міністр вважає, що для реалізації домовленостей потрібен ще рік.

 

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив про те, що якщо в 2020 році на території ОРДЛО не відбудуться вибори або процес розведення військ протриває занадто довго, то в такому разі Україна може розглянути альтернативи Мінським угодам. Про це він повідомив в інтерв'ю німецькому виданню Bild, що опубліковано на сайті МЗС України.

"Якщо в 2020 році на окупованих територіях не відбудуться вибори, або процес розведення військ триватиме занадто довго, тоді потрібно розглядати можливі альтернативи Мінську. Це може бути миротворча місія. Втім, це не означає, що ми виходимо із загального Мінського процесу", - сказав він.

На питання про те, чи не ризикує Україна, що війна на Сході перетвориться в затяжний "заморожений конфлікт", Пристайко сказав, що Україна цього не хоче, але необхідно покласти край вбивствам.

"Я цього не хочу, але можу це передбачити. Буду відвертим: дійти до замороженого конфлікту ще потрібно. Зараз в нашу сторону стріляють. Звичайно, ми не хочемо замороженого конфлікту. В ідеалі ми хочемо повернути наші землі і наших людей. Але якщо це не вдасться, то хоча б треба покласти край вбивствам", - заявив він.

Як повідомлялося, 9 грудня у Парижі відбувся перший з 2016 року саміт у нормандському форматі. Учасники зустрічі підтримали припинення вогню, обмін у форматі "всіх на всіх" до 31 грудня, допуск Червоного Хреста до всіх утримуваних осіб, розведення військ ще на трьох ділянках, розширення мандату СММ ОБСЄ та продовження розмінування.

Наступна зустріч лідерів України, Франції, Німеччини і Росії запланована на березень 2020 року. За цей час політичні радники лідерів нормандської четвірки повинні узгодити кроки з імплементації політичних заходів: прийняття закону про особливий порядок самоврядування ОРДЛО на постійній основі, інкорпорації "формули Штайнмаєра" в українське законодавство та підготовки місцевих виборів.

Детальніше про результати переговорів у Парижі та їхній вплив на Україну читайте в матеріалі Тетяни Силіної "Нормандський айсберг" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".