Прокурорку-обвинувачувачку Бекірова підозрюють в держзраді

09 серпня 10:43

У прокуратурі АР Крим заявили, що участь Діляри Аметової у незаконному переслідуванні Едема Бекірова підтверджує держзраду.

 

"Прокурорку" Діляру Аметову з анексованого Криму підозрюють у державній зраді, повідомила прес-служба прокуратури АР Крим в Telegram-каналі. Саме Аметова виступає обвинувачкою у справі тяжкохворого політв'язня Едема Бекірова.

"Окупаційний "Верховний суд Республіки Крим" продовжив термін утримання під вартою кримскотатарскому активісту Едему Бекірову до 11 жовтня 2019 року. Сторону обвинувачення в цьому процесі представляла "прокурорка" Діляра Аметова. До відома, прокуратура АР Крим підозрює Діляру Аметову у вчиненні державної зради (ст. 111 КК України) та її участь у незаконному переслідуванні Едему Бекірова додаткове тому підтвердження", - йдеться в повідомленні.

Напередодні "суддя" Михайло Соболюк виніс рішення, згідно з яким Едем Бекіров залишиться в СІЗО.

31 липня Бекіров написав заяву про намір оголосити голодування та відмовитися від прийому ліків у разі його конвоювання до Красноперекопська, куди окупанти хочуть передати його справу.

Активіст має низку проблем зі здоров'ям: цукровий діабет, підвищений тиск, у нього ампутована нога. Політв'язень переконаний в тому, що не переживе етап, і воліє померти "голодною смертю у СІЗО".

7 червня підконтрольний Росії "суд" продовжив арешт Бекірова до 12 серпня. В умовах утримання в СІЗО здоров'я політв'язня значно погіршилося, загострилися наявні захворювання і з'явилися нові. Європейський суд з прав людини зобов'язав Росію відправити активіста до лікарні на обстеження та лікування, але РФ ігнорує вимогу суду.

12 грудня 2018 його затримали при в'їзді на територію окупованого півострова, куди він прямував для зустрічі з матір'ю та сім'єю. Окупанти сфабрикували обвинувачення за ч. 2 ст. 222 і ч. 2 ст. 222.1 (зберігання і передача вибухових речовин і боєприпасів) Кримінального кодексу РФ.