Росія може оголосити в розшук звільнених українських моряків – адвокат

27 жовтня 16:59

Сфабриковану проти них справу досі не закрито, моряків можуть "викликати" до російських слідчих або до суду.

 

Росія досі не закрила справу про нібито порушення кордону звільненими українськими моряками, вони залишаються в статусі обвинувачених і в будь-який момент можуть бути викликані до слідчого або до суду, а за відмову з'явитися – оголошені у розшук, повідомив адвокат українців Микола Полозов.

"Є дуже серйозна небезпека, що російська влада може оголосити моряків в розшук, якщо вони не будуть з'являтися за викликом слідчого або до суду", – розповів він у коментарі "Крим.Реалії".

За словами миколи Полозова, після звільнення моряків було вирішено розформувати команду адвокатів, але робота над тим, щоб домогтися закриття "справи" триває.

"Після звільнення моряків було прийнято рішення розформувати команду адвокатів, далі цією справою займаюся я... Справу не припинено, природно, будемо працювати на кінцевий результат, на те, щоб будь-які негативні наслідки захоплення моряків для них в майбутньому ніяк не відгукнулися, для того, щоб цю справу припинити загалом", - пояснив адвокат.

Зараз "справа" проти 24 моряків ВМС України знаходиться на стадії ознайомлення з матеріалами стороною захисту. "Я знайомлюся з письмовими матеріалами, плануємо, що в листопаді знайомитимемося з речовими доказами", - додав Полозов.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року російські спецпризначенці атакували та захопили два катери та рейдовий буксир ВМС України, які прямували з Одеси до Маріуполя. Внаслідок атаки поранення дістали троє моряків, у полон потрапили 24 українських військовослужбовця.

Атака в районі Керченської протоки стала першою відкритою агресією РФ проти України з 2014 року. Росія відмовилася визнати захоплених моряків військовополоненими, слідчі ФСБ фабрикували проти них обвинувачення "порушенні кордону". 25 травня Міжнародний трибунал ООН з морського права ухвалив рішення, яким зобов'язав РФ негайно звільнити моряків і кораблі ВМСУ.

7 вересня відбувся обмін утримуваними особами між Україною і Росією у форматі "35 на 35". РФ повернула до України 24 полонених моряків і 11 політв'язнів: Романа Сущенка, Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Володимира Балуха, Станіслава Клиха, Миколу Карпюка, Олексія Сизоновича, Павла Гриба, Едема Бекірова, Євгена Панова й Артура Панова.

Серед тих, кого Україна передала РФ, є як росіяни, так і громадяни України, засуджені за державну зраду, участь у терористичних організаціях і інші злочини. До Москви полетіли, зокрема, головред пропагандистського видання "РИА Новости Украина" Кирило Вишинський і колишній командир роти ППО угруповання "ДНР" Володимир Цемах – ключовий фігурант справи MH17.

Докладніше читайте в спецтемі DT.UA "Повернення бранців Кремля додому" і статті Ірини Лоюк "Звільнення з полону. Що потім?".