Росія свідомо допомогла Цемаху втекти в ОРДО – прокуратура Нідерландів

02 грудня 16:05

Попри заклики міжнародної спільноти, бойовика видали РФ у межах вересневого обміну.

 

Прокуратура Нідерландів звинувачує Росію у свідомому приховуванні ключового свідка у справі MH17, колишнього бойовика підконтрольного Кремлю терористичного угруповання "ДНР" Володимира Цемаха.

Після вересневого обміну, у межах якого засуджених в Україні військових злочинців обміняли на утримуваних в Росії військовополонених моряків і українських політв'язнів, вивезений до РФ Цемах повернувся в ОРДО.

"Національна прокуратура дійшла висновку, що Росія свідомо визнала, що Цемах залишив її територію, і тим самим відмовилася задовольняти запит Нідерландів (на видачу бойовика – ред.). Це мало би статися на основі європейського договору про екстрадицією", - пише "Європейська правда" із посиланням на висновок прокуратури.

У прокуратурі нагадали, що Володимир Цемах проходить у справі як підозрюваний, однак рішення про те, чи слід його притягувати до відповідальності ще немає, для цього потрібно більше доказів. Прокуратура проінформувала про висновок російську сторону і родичів жертв катастрофи.

Нідерланди вважають ексбойовика Володимира Цемаха одним з п'яти ключових підозрюваних у справі про катастрофу малайзійського "Боїнгу" в небі над Донбасом. Влітку 2014 року Цемах був начальником протиповітряної оборони "Слов'янської бригади ДНР", його поплічники "виконували завдання" саме у районі, де було збито літак.

У червні українські контррозвідники провели спецоперацію і вивели терориста з ОРДО на підконтрольну Україні територію Донеччини. 7 вересня його видали Росії у межах обміну "35 на 35", попри заклики Австралії, Нідерландів і низки депутатів Європарламенту не обмінювати Цемаха на українських в'язнів Кремля.

За словами президента Володимира Зеленського, перед видачею нідерландські слідчі все ж допитали підозрюваного. А після обміну прокуратура Нідерландів направила в РФ запит про видачу Цемаха.

Читайте також: МЗС Нідерландів розуміє рішення Києва про видачу Цемаха

Нагадаємо, 19 червня слідча група назвала імена чотирьох осіб, причетних до катастрофи літака Boeing 777 рейсу MH17: росіяни Сергій Дубінський ("Хмурий"), Олег Пулатов ("Гюрза"), Ігор Гіркін ("Стрєлков") і українець Леонід Харченко ("Кріт"). Судовий процес у справі може розпочатися вже навесні наступного року.

СБУ оголосила підозру фігурантам справи у скоєнні злочину - "терористичного акту, що призвів до загибелі людини".

17 липня 2014 року над містом Шахтарськ Донецької області з екранів радарів зник "Боїнг-777", що належав "Малайзійським авіалініям" і здійснював рейс МН17 за маршрутом Амстердам – Куала-Лумпур. У катастрофі загинули екіпаж і пасажири літака – усі 298 осіб, зокрема 80 дітей.

Майже через чотири роки, у травні 2018-го, Міжнародна слідча група (JIT) на пресконференції у Гаазі продемонструвала уламки ракети, якою збили літак. Комплекс "Бук", з якого було випущено ракету, належав 53-й зенітній ракетній бригаді ППО, що базується в російському Курську. Проте РФ досі заперечує свою причетність до трагедії.